Bezglutenowe ciasto jogurtowe z nutą cytryny

To błyskawiczne, wilgotne ciasto, które najlepiej smakuje tego samego dnia. Ale to żaden problem, ponieważ znika ekspresowym tempie.

Mąka kukurydziana znajdzie zastosowanie w każdej kuchni, nie tylko tam gdzie z konieczności unika się glutenu. Z mąki kukurydzianej z powodzeniem upieczemy niejedno ciasto, ale także zagęścimy nią sos czy zrobimy z niej kukurydziane naleśniki, tortille czy krakersy.

Mąka kukurydziana to źródło błonnika, który obniża poziom cholesterolu we krwi. To także dobre źródło magnezu, żelaza i cynku, który wspomaga nasz układ odpornościowy. Mąka kukurydziana jest lekkostrawna, nie podrażnia żołądka.

 

Składniki:

  • 200g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 150g mąki kukurydzianej (możemy użyć także ryżowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru kokosowego
  • skórka otarta z 1 cytryny (najlepiej ekologicznej, niewoskowanej)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180’C z opcją grzania góra-dół.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitol lub cukier kokosowy i miksujemy kilka minut na wysokich obrotach, do momentu, aż uzyskamy bardzo jasną i puszystą masę.

Następnie dodajemy jogurt i miksujemy na najmniejszych obrotach tylko do połączenia.

Następnie do ubitej masy przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy skórkę oraz sok z cytryny i miksujemy krótko, tylko do połączenia wszystkich składników.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i przelewamy masę jogurtową. Wierzch wyrównujemy silikonową szpatułką.

Przygotowane ciasto wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy około 40 minut, aż się ładnie zrumieni.

Wierzch ciasta możemy dodatkowo zwieńczyć lukrem cytrynowym. W tym celu 1/2 szklanki cukru pudru (lub zmielonego na puder ksylitolu) mieszamy dokładnie  z kilkoma kroplami soku z cytryny. Polewamy przestudzone ciasto.

Aby ciasto było jeszcze bardziej wilgotne, przed pieczeniem możemy dodać na wierzch sezonowe owoce w postaci malin, wiśni czy truskawek.

Smacznego!

 

 



« (Poprzedni artykuł)
(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *