Babeczki z czerwonej fasoli

Fasola czerwona to nie tylko jeden z głównych składników popularnego dania chilli con carne. Jak się okazuje, może mieć także wszechstronne zastosowanie w kuchni, znajdziemy ją nawet w deserach!

Te babeczki są ekspresowe, jeśli użyjemy fasoli z puszki. Do ich wykonania nie potrzebujemy ani grama mąki, a mimo to wychodzą puszyste i niezwykle wilgotne!

Fasola to bogate źródło roślinnego białka, dlatego może stanowić alternatywę dla mięsa w diecie wegańskiej. Również dlatego, że jest cennym źródłem żelaza.

To także źródło potasu, fosforu oraz wapnia. Czerwona fasola zawiera również cynk, który jest cennym składnikiem szczególnie dla mężczyzn, ze względu na przeciwdziałanie chorobom prostaty.

Spożywanie fasoli obniża ryzyko zawału serca, głównie dzięki zawartości błonnika, kwasu foliowego oraz magnezu.

Jest wskazana dla osób cierpiących na cukrzycę, ponieważ reguluje poziom cukru we krwi.

 

Składniki (10 sztuk):

  • puszka fasoli czerwonej 400g (lub około 200g ugotowanej)
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego (lub ksylitolu, ewentualnie zwykłego cukru)
  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Pamiętajmy aby jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Piekarnik nastawiamy na 180’C (opcja grzania góra-dół).

Czerwoną fasolkę przekładamy na sitko i odsączamy.

Do miski przekładamy odsączoną fasolkę oraz resztę składników.

Całość blendujemy tak, aby uzyskać gładką masę.

Formę na muffinki natłuszczamy olejem, możemy także użyć papierowych papilotek.

Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto do 3/4 wysokości.

Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do ładnego wyrośnięcia babeczek.

Po tym czasie babeczki wyciągamy i odstawiamy do przestudzenia.

Na drugi dzień babeczki są równie smaczne i wciąż idealnie wilgotne.

Jeśli chcemy aby były jeszcze bardziej czekoladowe możemy pokusić się o zrobienie polewy z gorzkiej czekolady. Wystarczy podgrzać kilka łyżek mleka, odstawić z palnika i dodać 50g połamanej czekolady, wymieszać dokładnie rózgą do uzyskania gładkiej polewy i fantazyjnie polać babeczki.

Smacznego!

 

 

 

 

 



« (Poprzedni artykuł)



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *