Bakłażan faszerowany

Niezwykle pyszne i efektowne danie warzywne. By je przygotować potrzeba niewiele składników, a efekt zadowoli każdego.

Danie nadaje się na pożywny obiad lub kolację.

Bakłażan jest niskokaloryczny, w większości składa się z wody. Ponadto jest źródłem potasu, wapnia i magnezu. Obniża poziom cholesterolu oraz poprawia przemianę materii. Jest również dobrym źródłem błonnika.

 

Składniki (2 porcje):

  • 2 bakłażany
  • 1/4 szklanki kaszy bulgur
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów 400g
  • ser mozzarella (można pominąć)
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

W małym garnku zagotowujemy wodę. Wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.

Piekarnik nastawiamy na 180’C (opcja góra-dół).

Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ lekko nacinamy tworząc kratkę i uważając by nie naciąć skórki. Bakłażana solimy i dokładnie skrapiamy oliwą i nacieramy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowane bakłażany przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy na środkowym poziomie piekarnika i zapiekamy około 30 minut.

Po tym czasie bakłażana wyciągamy i łyżką delikatnie wydrążamy podpieczony miąższ (użyjemy go do farszu).

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.

Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki oraz paprykę. Całość dusimy około 15 minut na niewielkim ogniu. Po  tym czasie dodajemy ugotowaną kaszę, miąższ z bakłażana oraz pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy jeszcze kilka minut i odstawiamy.

Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek bakłażana, posypujemy serem mozzarella i podpiekamy w 180’C około 25 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.

Podajemy gorące, posypane np. świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!

 



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *