Szukaj

Buraczane ciasto czekoladowe

buraczane ciasto czekoladowe

Buraki to niepozorne warzywa z których możemy wyczarować naprawdę wiele zdrowych smakowitości.

Wszyscy znamy je jako dodatek do obiadu lub w postaci barszczu, ale burak doskonale odnajduje się również w koktajlach czy też w słodkich wypiekach.

Burak to warzywo niskokaloryczne, poza tym pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego dzięki zawartości witaminy B1. Ponadto buraki wpływają korzystnie na nasze kości, zęby oraz funkcjonowanie mózgu.

Dziś proponujemy niepozorne, ale niezwykle smaczne ciasto z tym właśnie drogocennym składnikiem.

 

Składniki:

  • 3/4 szklanki puree z buraka
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 2 łyżki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady o zawartości min. 70% kakao

Przygotowanie:

Pamiętajmy aby jajka były w temperaturze pokojowej.

Aby przygotować puree z buraka wystarczy go wcześniej ugotować np. na parze, a następnie zmiksować na gładko. Jeśli zostało nam gotowanych buraczków z obiadu, to najlepszy moment by wypróbować to proste ciasto.

Proporcje składników wystarczą na małą keksówkę lub tortownicę o średnicy 20cm.

Piekarnik nastawiamy na 170’C z opcją grzania góra-dół.

Do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dodajemy cukier i mieszamy.

Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (Możemy pominąć ten etap jeśli mamy bardzo ciepłe puree z buraka – wtedy wystarczy dodać do niego posiekaną czekoladę, wymieszać i sama się rozpuści).

Do drugiej miski przekładamy puree z buraka, olej, jajka oraz rozpuszczoną czekoladę. Wszystkie składniki miksujemy do połączenia.

Do składników mokrych dodajemy składniki suche i mieszamy do połączenia.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wierzch wyrównujemy silikonową szpatułką.

Ciasto wstawiamy na środkowy poziom piekarnika. Pieczemy około 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto wyciągamy do przestudzenia.

Możemy dodatkowo wykonać szybką polewę kakaową.

Wystarczy w rondelku rozpuścić 3 łyżki masła lub oleju kokosowego, odstawić z palnika. Następnie dodać 2 kopiaste łyżki kakao i dwie łyżki miodu, dokładnie wymieszać trzepaczką i polać wierzch ciasta.

Smacznego!