Szukaj

Lasagne z brokułami i szpinakiem

lasagne z brokułami i szpinakiem

Składniki:

  • około 8-12 płatów makaronu lasagne
  • 200g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 brokuł
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 150g sera mozzarella
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne np. kokosowe)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki. Następnie gotujemy na parze al dente (uważajmy aby się nie rozgotował).

Szpinak płuczemy i osuszamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Dusimy aż szpinak zwiędnie i zmięknie, dodajemy serek śmietankowy, a także sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i odstawiamy.

Przygotowujemy sos beszamelowy.  W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia, następnie dolewamy trochę mleka i mieszamy energicznie np. trzepaczką . Dodajemy resztę mleka i wciąż mieszamy, do momentu, aż sos zgęstnieje. Wyłączamy palnik, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz wg uznania, mieszamy i odstawiamy.

W dużym garnku zagotowujemy wodę.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne w którym będziemy piec lasagne, delikatnie natłuszczamy je oliwą.

piekarnik nastawiamy na 180’C (opcja grzania góra-dół).

Do gotującej się wody wrzucamy płaty lasagne (nie wszystkie na raz aby się ni posklejały), obgotowujemy 1-2 minuty i układamy na natłuszczonym oliwą talerzu.

Na dno naczynia żaroodpornego nakładamy cienką warstwę sosu beszamelowego. Następnie układamy pierwszą warstwę makaronu (może delikatnie na siebie nachodzić). Wierzch makaronu smarujemy sosem, nakładamy równomiernie połowę szpinaku.

Następnie układamy kolejną warstwę makaronu, smarujemy sosem i układamy 1/2 porcji brokułu. Układamy kolejne warstwy, aż do wykończenia składników, ostatnia warstwa wierzchnia to płaty makaronu zwieńczone cienką warstwą sosu beszamelowego i posypane serem mozzarella.

Przygotowaną lasagne wstawiamy na środkowy poziom piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.

Smacznego!