dieta śródziemnomorska

 
 

Choroba refluksowa – łagodzenie objawów za pomocą diety

Jakie czynniki predysponują do pojawienia się choroby refluksowej? Na chorobę refluksową przełyku zapadają ludzie w każdym wieku, w samej Europie 20% populacji cierpi na to schorzenie. Nadmierna masa ciała może powodować cofanie się treści pokarmowej do przełyku. Tkanka tłuszczowa wydziela różne hormony, które dodatkowo utrudniają właściwe funkcjonowanie dolnego zwieracza przełyku. Rozwojowi choroby refluksowej sprzyja cukrzyca typu 2, ponieważ diabetycy często borykają się z nadwagą lub otyłością. Zażywanie niektórych farmaceutyków stosowanych w leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego oraz układu oddechowego także może prowadzić do powstania powyższego schorzenia. Podeszły wiek stanowi czynnik ryzykaCzytaj dalej


Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) – jakie niesie ze sobą zagrożenia?

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) – jakie niesie ze sobą zagrożenia

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) jest to schorzenie skorelowane z cukrzycą typu 2 i otyłością prowadzące do nagromadzenia się drobinek tłuszczu w komórkach wątrobowych, czyli hepatocytach. Śmiertelność pacjentów z NAFLD związana jest ze zwiększonym prawdopodobieństwem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Wyróżnia się kilka stopni zaawansowania schorzenia, począwszy od łagodnego stłuszczenia prostego, aż do marskości wątroby. Ryzyko przedwczesnego zgonu wiąże się ze stopniem rozwoju włóknienia wątroby. Istnieją dwa typy NAFLD o odmiennym rokowaniu: – stłuszczenie proste NAFL – stanowi 80% przypadków NAFLD, w badaniu histopatologicznym można zauważyć stłuszczenie >5% hepatocytów – niealkoholoweCzytaj dalej