Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) – jakie niesie ze sobą zagrożenia?

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) – jakie niesie ze sobą zagrożenia

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) jest to schorzenie skorelowane z cukrzycą typu 2 i otyłością prowadzące do nagromadzenia się drobinek tłuszczu w komórkach wątrobowych, czyli hepatocytach. Śmiertelność pacjentów z NAFLD związana jest ze zwiększonym prawdopodobieństwem rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Wyróżnia się kilka stopni zaawansowania schorzenia, począwszy od łagodnego stłuszczenia prostego, aż do marskości wątroby. Ryzyko przedwczesnego zgonu wiąże się ze stopniem rozwoju włóknienia wątroby.
Istnieją dwa typy NAFLD o odmiennym rokowaniu:
– stłuszczenie proste NAFL – stanowi 80% przypadków NAFLD, w badaniu histopatologicznym można zauważyć stłuszczenie >5% hepatocytów
– niealkoholowe stłuszczenie zapalne wątroby NASH – stanowi 20 % przypadków NAFLD, predysponuje do rozwoju marskości wątroby i wystąpienia powikłań w układzie sercowo-naczyniowym.
Należy uświadomić sobie, że oba typy NAFLD mogą doprowadzić do wystąpienia włóknienia wątroby, dlatego nie wolno lekceważyć leczenia tej choroby. Stłuszczenie wątroby nie daje innych charakterystycznych objawów oprócz uczucia osłabienia, permanentnego zmęczenia i bólu w prawym podżebrzu. W badaniu palpacyjnym jamy brzusznej lekarz może wyczuć powiększenie wątroby do 75%, bądź śledziony do 25%.
Jakie zmiany w sposobie odżywiania powinny wprowadzić osoby ze zdiagnozowanym NAFLD? Najlepsza przy stłuszczeniu wątroby jest dieta śródziemnomorska, bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) i dużą ilość antyoksydantów.
NNKT należą do dwóch rodzin: n-6 i n-3. Kwasy tłuszczowe omega-3 do których zaliczamy kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) oraz dekozaheksaenowy (DHA), zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. Gdzie możemy znaleźć te kwasy tłuszczowe? Największe ilości znajdują się w tłustych rybach morskich takich jak: makrela, śledzie, sardynki, szprotki, łosoś, tuńczyk. Natomiast orzechy włoskie, olej rzepakowy, soja i len oraz oleje z tych produktów są źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA).
Antyoksydanty zapobiegają uszkodzeniu komórek wątrobowych w wyniku nadmiernego gromadzenia się tłuszczu w wątrobie. Jakie produkty są zatem bogate w przeciwutleniacze?
– pomarańczowe oraz ciemnozielone warzywa i owoce (beta-karoten)
– cytrusy, owoce róży, papryka, kalafior, brokuły, brukselka, kapusta (witamina C)
– oleje roślinne stosowane na zimno, orzechy, zarodki pszenne, szpinak, kapusta włoska ( witamina E)
– pomidory i przetwory z pomidorów (likopen)
– cebula, czosnek, grzyby (selen)
– zielona herbata (katechiny)
Istotną kwestią przyczyniają się do zahamowania rozwoju włóknienia wątroby jest kontrola cukrzycy typu 2 i skuteczne leczenie ciśnienia tętniczego. Regularna aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych towarzyszących NAFLD. Niestety siedzący tryb życia sprzyja występowaniu stłuszczenia wątroby, dlatego należy wygospodarować w swoim codziennym planie dnia czas na intensywny trening fizyczny.



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *