Dieta antymigrenowa

Istnieje wiele produktów spożywczych, które mogą przyczyniać się do bólu głowy lub migreny. Na szczęście lista żywności zmniejszającej bóle głowy jest znacznie dłuższa, dlatego wprowadzając odpowiednią dietę antymigrenową możemy skutecznie uchronić się przed przykrymi doznaniami. Bóle głowy zdarzają się bardzo często i nie zawsze potrafimy określić ich przyczynę. Znacznie rzadziej mamy do czynienia z migrenami, […]
Witamina B5 – co to za związek i jak działa?

Witaminy z grupy B ogólnie uznawane są za związki bardzo ważne i korzystne dla zdrowia. Każda z tych witamin pełni w organizmie ważne funkcje i co więcej, wpływa na działanie innych związków. Warto zwrócić uwagę na witaminę B5, która wykazuje szczególnie szerokie właściwości, a o jej odpowiednie dostarczanie wraz z dietą powinny zadbać zwłaszcza osoby […]
Cukrzyca – Zwróć uwagę na te sygnały

Kiepskie samopoczucie to typowy objaw wielu chorób przewlekłych. Zwykle je lekceważymy, zrzucając winę na przeciążenie obowiązkami. Ale jeśli od dłuższego czasu słabiej funkcjonujemy w środku dnia, odczuwamy ogólne osłabienie, ogarnia nas niespotykana dotąd chęć na popołudniową drzemkę, powinno to wzbudzić podejrzenie, że przyczyną może być cukrzyca. Uwagę powinny zwrócić także niczym nieuzasadnione wahania emocjonalne […]
Namierzamy zagrożenie – cukrzyca cd

CO TO JEST KRZYWA GLIKEMICZNA? Nazywa się ją także krzywą cukrową. Daje bardziej szczegółowe informacje o tym, jak organizm reaguje na spożycie dużej dawki węglowodanów prostych i jak radzi sobie z transportem glukozy do komórek. Na badanie trzeba przyjść najlepiej wczesnym rankiem i koniecznie na czczo. Oznacza to, że ostatni posiłek został zjedzony co najmniej […]
Namierzamy zagrożenie

Tylko typ 1 cukrzycy, w którym zanikają komórki produkujące insulinę, daje ostre, dość łatwe do zauważenia objawy. Pozostałe przypadki, czyli mniej więcej 90 proc., ma bardzo powolny rozbieg. Niekiedy klasyczne znamiona choroby pojawiają się po kilkunastu latach jej trwania, kiedy już dojdzie do uszkodzenia narządów i układów naszego ciała. Jak zatem w porę powstrzymać cukrzycę? […]
CUKRZYCA. NOWE SPOSOBY LECZENIA I ZAPOBIEGANIA

Najgroźniejsza jest choroba niezdiagnozowana Dostęp do nowoczesnych technologii, specjalistyczny sprzęt, wykształceni lekarze, a równocześnie epidemia chorób, takich jak otyłość, depresja, nadciśnienie czy cukrzyca i wielotygodniowe oczekiwanie na wizytę u specjalisty. Rzeczywistość polskiej służby zdrowia. Tym bardziej więc konieczne stało się posiadanie i praktykowanie podstawowej wiedzy o zdrowiu. Temu celowi służą wydawane w serii ,,Bądź zdrów” […]
L-karnityna – skutki jej niedoboru to nie tylko otyłość

L-karnityna to związek niezbędny do prawidłowego spalania tłuszczów. Jej poziom uwarunkowany jest częściowo przez inne substancje, a niedobór może mieć poważne skutki. Kto powinien zwiększyć jej ilość w diecie? Gdzie znajdziemy L-karnitynę i jak objawiają się jej niedobory? Co to jest L-karnityna? L-karnityna to aktywna forma karnityny, jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa ,,carnis” co […]
Wolne rodniki przyczyną starzenia – dieta antyoksydacyjna

Wolne rodniki są naturalnie wytwarzane przez organizm człowieka w wyniku procesów metabolicznych. Ich niewielka ilość pomaga zwalczać m.in. stany zapalne oraz toksyny. Jednak większość wolnych rodników powstaje pod wpływem czynników zewnętrznych, a ich nadmiar prowadzi do szeregu niekorzystnych skutków dla ciała, w tym przedwczesnego starzenia. Wolnym rodnikiem nazywamy jon lub atom z niesparowaną ilością elektronów. […]