flawonoidy
Naturalne substancje nieodżywcze

Naturalne substancje nieodżywcze (NSN) chronią organizm człowieka przed działaniem reaktywnych form tlenu (RTF). Wśród RTF znajdują się wolne rodniki oraz związki nie mające takiego charakteru. Najgroźniejszy dla zdrowia jest rodnik wodorotlenowy, który może wchodzić w reakcje z białkami, lipidami, cukrami oraz kwasami nukleinowymi w organizmie powodując zmiany w DNA i rozwój chorób nowotworowych. NSN, oprócz właściwości antyoksydacyjnych, uczestniczą w szlakach metabolicznych, potęgują odpowiedź układu odpornościowego na zmiany patologiczne. Substancje te poza korzystnym wpływem na zdrowie człowieka mogą jednocześnie ograniczać biodostępność składników odżywczych pochodzących z pożywienia. Do naturalnych substancji nieodżywczych zaliczaCzytaj dalej
Wpływ warzyw i owoców w diecie seniora na funkcje poznawcze

Wzrastający odsetek osób starszych ma istotne znaczenie społeczne i ekonomiczne, dlatego poprawa jakości życia seniorów stała się przedmiotem badań wielu naukowców. Zasadne jest podejmowanie wszelkich działań sprzyjających pomyślnemu starzeniu się. Zmiany dotychczasowego stylu życia, zwłaszcza w zakresie prawidłowego odżywania, są niezwykle ważne. Spożywanie warzyw i owoców bogatych w substancje bioaktywne może wiązać się z opóźnianiem i zapobieganiem pogarszania się zdolności poznawczych oraz z obniżaniem ryzyka chorób neurodegeneracyjnychFunkcje poznawcze służą zdobywaniu wiedzy i kształtowaniu zachowań, zalicza się do nich: percepcję, pamięć i uwagę oraz procesy złożone, takie jak: myślenie abstrakcyjne, wyobraźnię,Czytaj dalej
Żywienie w chorobach neurodegeneracyjnych

Proces starzenia się społeczeństwa sprawia, że występujące w wieku podeszłym schorzenia takie jak: choroba Alzheimera i choroba Parkinsona stanowią coraz większy problem medyczny, społeczny i ekonomiczny. Badania wskazują, że niektóre składniki pokarmowe wywierają korzystny wpływ na zapobieganie i leczenie chorób neurodegeneracyjnych. Kwasy tłuszczowe Osoby starsze spożywające duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu są zagrożone wystąpieniem chorób otępiennych. W leczeniu choroby Alzheimera i Parkinsona należy zwrócić uwagę na wprowadzanie do diety pokarmów bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas cis linolowy LA i kwas cisCzytaj dalej
Kwercetyna – naturalny środek na alergię i nie tylko

Kwercetyna znana jest jako składnik preparatów stosowanych przy alergii. Poza działaniem antyalergicznym związek ten wykazuje wiele innych zdrowotnych właściwości. Czym właściwie jest kwercetyna? Jak działa i gdzie występuje? Kwercetyna to związek należący do grupy fenoli, która z kolei zaliczana jest do substancji o nazwie flawonoidy. Bogatym źródłem kwercetyny są owoce i warzywa, takie jak: winogrona, truskawki, jarmuż, brokuły. Kwercetyna – właściwości lecznicze Kwercetyna jako związek flawonoidowy jest naturalnym antyoksydantem. Wykazuje zdolność neutralizowania wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób, m.in. cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, czy nowotworów. PonadtoCzytaj dalej