homocysteina

 
 

Dieta a funkcje umysłowe

Liczne dowody wskazują na to, że pomiędzy sposobem żywienia, stanem odżywienia a aktywnością umysłową i samopoczuciem człowieka mogą występować istotne zależności. Ryzyko wystąpienia depresji i powiązanego z nią obniżenia aktywności umysłowej może zależeć m.in. od rodzaju spożywanej diety. Niewłaściwa dieta, poprzez wpływ na stan naczyń krwionośnych i zwiększanie ryzyka wystąpienia aterosklerozy, może skutkować pogorszeniem funkcji umysłowych i przyczynić się do rozwoju przedwczesnej demencji. Witaminy z grupy B wpływają na funkcjonowanie centralnego i peryferyjnego układu nerwowego. Witamina B1 (tiamina) uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych. Niedobór witaminy B6 może powodować zmiany neurologiczne,Czytaj dalej


Przyczyny chorób układu sercowo-naczyniowego

Przyczyny chorób układu sercowo-naczyniowego

Choroby układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce, a ich występowanie ściśle koreluje z pojawieniem się czynników ryzyka miażdżycy. Wśród nich najważniejszą grupę stanowią czynniki klasyczne, takie jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, wiek, płeć, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu, stres. Zarówno cechy genetyczne, biochemiczne, czy też właściwości ściany naczyń mogą predysponować do pojawienia się ryzyka sercowo-naczyniowego, niezależnie od klasycznych czynników ryzyka. Białko C-reaktywne i homocysteinę rozważa się, jako czynniki sprzyjające rozwojowi chorób układu krążenia, a zwiększoną grubość błony wewnętrznej i środkowej tętnicy szyjnej lub wskaźnik uwapnienia tętnic rozpatruje się, jakoCzytaj dalej