Szukaj

Dieta a funkcje umysłowe

Liczne dowody wskazują na to, że pomiędzy sposobem żywienia, stanem odżywienia a aktywnością umysłową i samopoczuciem człowieka mogą występować istotne zależności. Ryzyko wystąpienia depresji i powiązanego z nią obniżenia aktywności umysłowej może zależeć m.in. od rodzaju spożywanej diety. Niewłaściwa dieta, poprzez wpływ na stan naczyń krwionośnych i zwiększanie ryzyka wystąpienia aterosklerozy, może skutkować pogorszeniem funkcji […]

Przyczyny chorób układu sercowo-naczyniowego

Przyczyny chorób układu sercowo-naczyniowego

Choroby układu sercowo-naczyniowego są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce, a ich występowanie ściśle koreluje z pojawieniem się czynników ryzyka miażdżycy. Wśród nich najważniejszą grupę stanowią czynniki klasyczne, takie jak: nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, wiek, płeć, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu, stres. Zarówno cechy genetyczne, biochemiczne, czy też właściwości ściany naczyń mogą predysponować do pojawienia się ryzyka […]