Kasza jęczmienna
acti50 aktywność fizyczna aktywność fizyczna i umysłowa seniora aktywność seniorów aktywność społeczna aktywność umysłowa aktywny senior badania bezpieczeństwo seniora ból stawów Centrum Seniora Angel Care choroba Alzheimera choroby serca ciasta COVID-19 cukrzyca dieta dieta seniora dobry stan zdrowia domowa opieka nad seniorem domowe wypieki emerytura emerytura seniora finanse seniora katarzyna dorosz koronawirus lato obiad opieka nad chorym opieka nad osobami starszymi opieka nad seniorem pieniądze renta senior uroda warzywa witaminy wypieki Zakład Ubezpieczeń Społecznych zdrowa dieta zdrowie zdrowie seniora zioła ziołolecznictwo ZUS
Jakie są rodzaje kaszy i dlaczego warto ją jeść?

Kasza gryczana Powstaje z nasion gryki, jest produktem bezglutenowym. Cechuje ją duża zawartość dobrze przyswajalnego białka oraz przeciwutleniaczy, które wpływają pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych. Dostarcza białka egzogenne, czyli te, których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć. W kaszy gryczanej odnajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę E, PP oraz składniki mineralne takie jak: wapń, fosfor, magnez. Dzięki wysokiej zawartości błonnika (6 gram w 100 gramach produktu) kasza wzmaga perystaltykę jelit i przyspiesza trawienie. Wyróżniamy kaszę paloną i niepaloną, czyli białą, łagodniejszą w smaku i zapachu. Kasza jaglana Wytwarzana zCzytaj dalej