/* */

koper włoski

 
 

Fenkuł włoski – właściwości i zastosowanie

Fenkuł włoski ceniony jest głównie za swoje walory smakowe, a większość z nas zna również jego właściwości lecznice. Aromatyczna i soczysta bulwa rośliny nadaje się do jedzenia na surowo, a także po ugotowaniu, smażeniu, czy pieczeniu. Sprawdź, dlaczego warto uprawiać fenkuł w ogrodzie!   Fenkuł włoski – charakterystyka rośliny Fenkuł bywa nazywany także koprem włoskim lub koprem słodkim. W istocie, niektóre odmiany tej rośliny mają szczególnie słodki smak, inne z kolei przypominają połączenie anyżku, kopru i selera. W odróżnieniu od częściej spotykanego w polskich ogrodach kopru ogrodowego fenkuł cechuje sięCzytaj dalej


Ocet z koprem włoskim, chili i szafranem – zrób go samodzielnie!

Ocet jest bywalcem kuchni zwłaszcza w okresie letnim, kiedy przygotowujemy domowe przetwory. W tym czasie warto wypróbować rozmaite kompozycje smakowe, dzięki którym nawet najprostsza potrawa stanie się wykwintnym daniem. Jednym z ciekawych pomysłów jest przygotowanie octu z koprem włoskim, chili i szafranem. Poznaj sprawdzony przepis!   Koper włoski, chili i szafran – skąd takie połączenie Walory smakowe i właściwości lecznicze kopru włoskiego są doskonale znane większości z nas. Intensywny, lekko słodkawy smak kopru sprawia, że roślina pasuje niemal do wszystkiego. Koper wkładamy do słoików z kiszonkami, robimy smaczne zupy, przyprawiamyCzytaj dalej