/* */

Ocet z koprem włoskim, chili i szafranem – zrób go samodzielnie!

Ocet jest bywalcem kuchni zwłaszcza w okresie letnim, kiedy przygotowujemy domowe przetwory. W tym czasie warto wypróbować rozmaite kompozycje smakowe, dzięki którym nawet najprostsza potrawa stanie się wykwintnym daniem. Jednym z ciekawych pomysłów jest przygotowanie octu z koprem włoskim, chili i szafranem. Poznaj sprawdzony przepis!

 

Koper włoski, chili i szafran – skąd takie połączenie

Walory smakowe i właściwości lecznicze kopru włoskiego są doskonale znane większości z nas. Intensywny, lekko słodkawy smak kopru sprawia, że roślina pasuje niemal do wszystkiego. Koper wkładamy do słoików z kiszonkami, robimy smaczne zupy, przyprawiamy młode ziemniaki. Zioło to wpływa korzystnie na organizm m.in. w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Smakuje idealnie świeże, ale także suszone.

Aromat kopru jest silny, jednak łagodny. Doskonałym dodatkiem do domowego octu jest więc ostra papryczka chili. Wykorzystujemy suszoną w całości, bez wyciągania nasion. Szafran natomiast cechuje się smakiem i aromatem pośrednim pomiędzy koprem i chili. Jest to wyjątkowa przyprawa uznawana za najdroższą na świecie. Wszystko dlatego, że pozyskanie słupków rośliny szafranu jest bardzo pracochłonne. Warto jednak dodać szczyptę do domowego octu ze względu na niezwykły smak szafranu. W przyprawie tej można wyczuć jednocześnie pikanterię, posmak korzenny, lekko piżmowy i jednocześnie gorzki.

 

Przepis na domowy ocet z koprem, chili i szafranem

Domowy ocet doprawiany ziołami przygotujemy w zaledwie 5-10 minut. Tylko tyle czasu potrzeba do zrobienia niezwykłej kompozycji smakowej. Ocet po odstaniu będzie gotowy już po kilku dniach, kiedy wszystkie smaki się połączą.

 

Potrzebne składniki:

  • 3-4 gałązki świeżego kopru włoskiego,
  • 1/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
  • 3 suszone papryczki chili,
  • Szczypta szafranu,
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie, dla ostrzejszego smaku),
  • 500 ml białego octu winnego.

 

Sposób wykonania:

Jedyne, co należy zrobić, to połączyć wszystkie składniki. W pierwszej kolejności należy umieścić zioła w szklanej butelce o pojemności 500 ml, po czym zalać całość octem winnym. Ocet odstawiamy na 3-4 dni, aby nabrał intensywnego smaku.

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *