kwercetyna

 
 

Wpływ antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach na zdrowie człowieka

Flawonoidy to substancje występujące w roślinach, niektóre z tych związków wykazują działanie prewencyjne w przypadku wielu schorzeń. Mówimy tu zwłaszcza o grupie związków zwanej antyoksydantami/przeciwutleniaczami, które opóźniają lub redukują zmiany patologiczne wywołane działaniem tzw. wolnych rodników. Flawonoidy cechują się również działaniem przeciwnowotworowym, co związane jest ze wspomnianym potencjałem antyoksydacyjnym. Kwercetyna – ten związek można odnaleźć w czerwonej cebuli, szalotce, owocach jagodowych, pomidorach, papryce. To, ile substancji dostarczymy do organizmu, zależy od stopnia dojrzałości warzyw/owoców, metody ich obróbki termicznej oraz mechanicznej. Surowe produkty roślinne, niepoddane działaniu wysokiej temperatury zawierają więcej kwercetyny.Czytaj dalej


Walory zdrowotne jabłek

Jabłka to zarówno najpopularniejsze, jak i najłatwiej dostępne owoce w Polsce. Obecnie na świecie istnieje kilkanaście tysięcy odmian jabłek, natomiast Polska jest jednym ze światowych liderów w ich produkcji i eksporcie. Warto przyjrzeć się bliżej korzyściom zdrowotnym wynikającym z regularnej konsumpcji tych owoców. Naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że częste spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko pojawienia się raka jelita grubego. Już przy konsumpcji tylko 1 jabłka dziennie niebezpieczeństwo rozwoju wspomnianego raka obniżyło się, a zjadanie więcej niż 1 owocu dziennie zmniejszało ryzyko choroby o około 50%. Efekt ochronny wynikaCzytaj dalej


Kwercetyna – naturalny środek na alergię i nie tylko

Kwercetyna – naturalny środek na alergię i nie tylko

Kwercetyna znana jest jako składnik preparatów stosowanych przy alergii. Poza działaniem antyalergicznym związek ten wykazuje wiele innych zdrowotnych właściwości. Czym właściwie jest kwercetyna? Jak działa i gdzie występuje? Kwercetyna to związek należący do grupy fenoli, która z kolei zaliczana jest do substancji o nazwie flawonoidy. Bogatym źródłem kwercetyny są owoce i warzywa, takie jak: winogrona, truskawki, jarmuż, brokuły. Kwercetyna – właściwości lecznicze Kwercetyna jako związek flawonoidowy jest naturalnym antyoksydantem. Wykazuje zdolność neutralizowania wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób, m.in. cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, czy nowotworów. PonadtoCzytaj dalej