Szukaj

Wpływ antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach na zdrowie człowieka

Flawonoidy to substancje występujące w roślinach, niektóre z tych związków wykazują działanie prewencyjne w przypadku wielu schorzeń. Mówimy tu zwłaszcza o grupie związków zwanej antyoksydantami/przeciwutleniaczami, które opóźniają lub redukują zmiany patologiczne wywołane działaniem tzw. wolnych rodników. Flawonoidy cechują się również działaniem przeciwnowotworowym, co związane jest ze wspomnianym potencjałem antyoksydacyjnym. Kwercetyna – ten związek można odnaleźć […]

Walory zdrowotne jabłek

Jabłka to zarówno najpopularniejsze, jak i najłatwiej dostępne owoce w Polsce. Obecnie na świecie istnieje kilkanaście tysięcy odmian jabłek, natomiast Polska jest jednym ze światowych liderów w ich produkcji i eksporcie. Warto przyjrzeć się bliżej korzyściom zdrowotnym wynikającym z regularnej konsumpcji tych owoców. Naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że częste spożywanie jabłek zmniejsza […]

Kwercetyna – naturalny środek na alergię i nie tylko

Kwercetyna – naturalny środek na alergię i nie tylko

Kwercetyna znana jest jako składnik preparatów stosowanych przy alergii. Poza działaniem antyalergicznym związek ten wykazuje wiele innych zdrowotnych właściwości. Czym właściwie jest kwercetyna? Jak działa i gdzie występuje? Kwercetyna to związek należący do grupy fenoli, która z kolei zaliczana jest do substancji o nazwie flawonoidy. Bogatym źródłem kwercetyny są owoce i warzywa, takie jak: winogrona, […]