LDL

 
 

Cholesterol – czy należy się go obawiać?

Cholesterol trafia do organizmu wraz z pokarmem i jest wchłaniany w jelicie cienkim. Niewielkie ilości tej substancji są produkowane w wątrobie oraz w jelitach. Cholesterol odpowiada za regulację płynności błon komórkowych, a także służy do syntezy hormonów takich jak: aldosteron i kortyzol w korze nadnerczy oraz estrogeny i testosteron w jajnikach i jądrach. Omawiany lipid jest niezbędny do syntezy witaminy D3 (cholekalcyferolu) przy udziale światła słonecznego. Z cholesterolu powstają kwasy żółciowe będące związkami lepiej rozpuszczalnymi w wodzie niż wolny cholesterol, dlatego łatwiej je usunąć z organizmu.         Czytaj dalej


Miażdżyca – czy można jej zapobiegać?

Miażdżyca – czy można jej zapobiegać

Miażdżyca jest spowodowana stanem zapalnym mającym miejsce w ścianach tętnic. Różne czynniki mogą uszkadzać wewnętrzną warstwę komórek naczyń czyli śródbłonek. W następstwie tego stanu dochodzi do odkładanie się cząsteczek cholesterolu w ścianie naczynia i rozwoju stanu zapalnego. Długotrwałe procesy zapalne w śródbłonku prowadzą do powstania zwłóknienia wszystkich warstw naczynia oraz do zaburzonego przepływu krwi. Blaszki miażdżycowe powstające w ścianie naczyń składają się z pokrywy i rdzenia lipidowego. Powiększanie się blaszek prowadzi do powstania tętniaka, gdyż dochodzi do zmian w budowie tętnicy polegających na poszerzeniu się średnicy zewnętrznej w tętnicy. ZakrzepCzytaj dalej