leki
Jak przechowywać leki w upalne dni?

Leki i suplementy przechowujemy w temperaturze pokojowej, jednak w upalne dni często zapominamy, że temperatura pokojowa nie oznacza dowolnej kreski na termometrze w pomieszczeniu. Lodówka nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ niektóre leki są wrażliwe także na zbyt niskie temperatury. Jak więc przechowywać leki, jeśli temperatura przekracza dozwolone wartości oznaczone na opakowaniach preparatów leczniczych? W jakiej temperaturze przechowujemy leki i dlaczego? Na opakowaniu niemalże każdego środka leczniczego znajduje się informacja o warunkach przechowywania. Najczęściej zaleca się przechowywanie leków w temperaturze pokojowej, czyli od 15 do 25 stopni Celsjusza. RzadziejCzytaj dalej
Zwrot leków do apteki jest zakazany – dlaczego?

Większość produktów codziennego użytku, a nawet żywność zwykle możemy bez problemu zwrócić lub wymienić po okazaniu paragonu. Inaczej jednak jest w przypadku wyrobów medycznych zakupionych w aptece stacjonarnej lub internetowej, które często nie podlegają zwrotowi. Dlaczego nie można zwracać leków do apteki i czy dotyczy to wszystkich produktów aptecznych? Leki kupowane w aptekach nie mogą być zwrócone, nawet tego samego dnia, czy na chwilę po dokonaniu zakupu. Wybór produktów leczniczych powinien być więc przemyślany i nie należy obwiniać aptek, ponieważ podlegają one stałej kontroli. Kontroluje się również sprzedaż środków leczniczych,Czytaj dalej
Namierzamy zagrożenie – cukrzyca cd

CO TO JEST KRZYWA GLIKEMICZNA? Nazywa się ją także krzywą cukrową. Daje bardziej szczegółowe informacje o tym, jak organizm reaguje na spożycie dużej dawki węglowodanów prostych i jak radzi sobie z transportem glukozy do komórek. Na badanie trzeba przyjść najlepiej wczesnym rankiem i koniecznie na czczo. Oznacza to, że ostatni posiłek został zjedzony co najmniej 12 godzin wcześniej. Warto też pamiętać, że w ciągu doby poprzedzającej badanie nie można spożywać alkoholu oraz intensywnie ćwiczyć, warto też zaniechać palenia tytoniu. Materiałem do badania są cztery próbki krwi pobieranej z żyły wCzytaj dalej
Namierzamy zagrożenie

Tylko typ 1 cukrzycy, w którym zanikają komórki produkujące insulinę, daje ostre, dość łatwe do zauważenia objawy. Pozostałe przypadki, czyli mniej więcej 90 proc., ma bardzo powolny rozbieg. Niekiedy klasyczne znamiona choroby pojawiają się po kilkunastu latach jej trwania, kiedy już dojdzie do uszkodzenia narządów i układów naszego ciała. Jak zatem w porę powstrzymać cukrzycę? Po pierwsze trzeba kontrolować poziom cukru, po drugie obserwować swój organizm. Wysyła on sygnały, które mogą zapowiadać zbliżające się kłopoty. CO DRUGI CUKRZYK NIE WIE, ŻE JEST CHORY Co 5 sekund u kolejnej osoby naCzytaj dalej
Bazylia – zioło do smaku, na trawienie i… na nerwy

Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni na całym świecie. Aromatyczne, lekko pikantne zioło zachwyca miłośników kuchni włoskiej, choć sprawdza się także jako dodatek do dań polskich. Bazylia jest nie tylko smaczna, ale i pożyteczna dla zdrowia. Bazylia występuje w ponad 60 odmianach pochodzących z tropikalnego klimatu. W Polsce najczęściej można spotkać bazylię pospolitą (Ocimum basilicum) oraz bazylię azjatycką (Ocimum sanctum). Roślina jest wrażliwa na niskie temperatury, dlatego zwykle zdobi kuchenne parapety i stoły odstraszając jednocześnie owady. Bazylia – właściwości lecznicze Bazylia działa rozkurczająco i łagodząco na układCzytaj dalej
Zakrzepica żył głębokich – kto jest w grupie ryzyka?

Zapadalność na zakrzepicę żył głębokich dotyczy 70% osób po 60 roku życia i jest 3-krotnie wyższa niż w przedziale wiekowym 45-55 lat. Do powstania zakrzepu w żyłach głębokich prowadzą czynniki wchodzące w skład triady Virchowa: uszkodzenie ściany żyły (może to być uszkodzenie mechaniczne, chemiczne, toksyczne), zwolnienie przepływu krwi, przewaga czynników prozakrzepowych (sprzyjających tworzeniu zakrzepów). Czynniki predysponujące do wystąpienia zakrzepicy to: – wiek powyżej 60 roku życia (z wiekiem ściany naczyń krwionośnych robią się mniej elastyczne) – brak aktywności fizycznej – otyłość – uzależnienie od palenia papierosów – długotrwałe unieruchomienie związaneCzytaj dalej
Źródło zdrowia dla wątroby – ostropest plamisty

Ostropest plamisty znany jest głównie z wysokiej zawartości sylimaryny, która wchodzi w skład wielu preparatów wspomagających wątrobę. Jak działa ostropest i zawarte w nim związki? Na jakie dolegliwości można przyjmować kapsułki, a kiedy pić napar z mielonych nasion ostropestu? Sylimaryna w leczeniu wątroby Z owoców ostropestu plamistego pozyskuje się związek o nazwie sylimaryna, który zawiera głównie flawonoligany i flawonoidy. Na jej podstawie powstaje wiele leków i suplementów diety stosowanych przy chorobach wątroby i nie tylko. Sylimaryna wykazuje właściwości ochronne w stosunku do miąższu wątroby. Ponadto stabilizuje i pobudza do regeneracjiCzytaj dalej
Babka – chwast, czy lekarstwo?

Babka przez wielu jest uznawana za chwast niepotrzebny w ogrodzie. W rzeczywistości ta niepozorna roślina wykazuje szereg dobroczynnych właściwości leczniczych. Sprawdź przy jakich dolegliwościach jest niezastąpiona… Babka to bylina występująca w wielu odmianach. W medycynie najczęściej wykorzystuje się babkę zwyczajną (Plantagos major), babkę lancetowatą (Plantagos lanceolata), babkę płesznik (P. psyllium) oraz babkę jajowatą (P. ovata). Roślina uznawana jest za chwast ponieważ bardzo łatwo się rozsiewa. Niektóre odmiany służą jako ozdoba ogrodów, inne są z nich usuwane, a jeszcze inne hodowane na skalę przemysłową. Babka – właściwości lecznicze Największą popularność zyskałoCzytaj dalej