/* */

lektyny

 
 

Wpływ konsumpcji pieczarek na organizm ludzki

Pieczarka składa się głównie z wody, można odnaleźć w niej także białka, polisacharydy i tłuszcze w niewielkiej ilości. Grzyb ten zawiera w swoim składzie witaminy: B2, B3 i B5. Jakie związki prozdrowotne możemy odnaleźć w pieczarkach: Chityna Ściany komórkowe grzybów zbudowane są z chityny, czyli substancji nie ulegającej trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Oznacza to, że konsumpcja pieczarek sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu jelit. W komórkach grzybów odnajdziemy chitosan, który współdziałając z chityną powoduje redukcję ilości tłuszczów przyswajanych z pokarmu. Powyższe substancje służą do produkcji suplementów diety wspomagających odchudzanie. Właściwości przeciwbólowe tychCzytaj dalej


Wpływ roślin strączkowych na zdrowie człowieka

Do roślin strączkowych zaliczamy fasolę, groch, soczewicę, ciecierzycę, bób, soję. Wszystkie wymienione produkty są bogatym źródłem białka roślinnego, witamin oraz minerałów. Rośliny strączkowe zawdzięczają swoje przeciwnowotworowe działanie obecności inhibitorów proteaz. Proteazy to enzymy kryjące się w tkance łącznej organizmu ludzkiego. Nadzorują one procesy kształtowania się i wzrostu komórek zarówno zdrowych, jak i zmienionych nowotworowo. Inhibitory proteaz pochodzenia roślinnego pomagają zachować prawidłowy poziom wewnątrzustrojowych enzymów oraz inhibitorów. Rośliny strączkowe zawierają takie związki jak lektyny i hemaglutyniny, które niszczą komórki nowotworowe i przyspieszają ich zaprogramowaną śmierć. Warto włączyć omawiane rośliny do dietyCzytaj dalej


Substancje toksyczne występujące w żywności

Lektyny Lektyny są to związki występujące w takich produktach jak fasola, groch, soja, bób, zboża. Ich rola sprowadza się do ochrony roślin przed owadami, grzybami, roślinożercami. W czerwonej fasoli oraz w nasionach bobu znajduje się substancja o nazwie fazyna, która powoduje sklejanie się czerwonych krwinek. Substancja ta jest inaktywowana pod wpływem wysokiej temperatury działającej przez minimum 30 minut. Zatrucie następuje po spożyciu surowych lub niedogotowanych ziaren fasoli. Reakcja organizmu występuje po 1-3 godzinach od spożycia produktu, na początku pojawiają się mdłości, następnie biegunka i ból brzucha. Przypadki zatruć są rzadkie,Czytaj dalej