Szukaj

Wpływ konsumpcji pieczarek na organizm ludzki

Wpływ konsumpcji pieczarek na organizm ludzki

Pieczarka składa się głównie z wody, można odnaleźć w niej także białka, polisacharydy i tłuszcze w niewielkiej ilości. Grzyb ten zawiera w swoim składzie witaminy: B2, B3 i B5.
Jakie związki prozdrowotne możemy odnaleźć w pieczarkach:
Chityna
Ściany komórkowe grzybów zbudowane są z chityny, czyli substancji nie ulegającej trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Oznacza to, że konsumpcja pieczarek sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu jelit. W komórkach grzybów odnajdziemy chitosan, który współdziałając z chityną powoduje redukcję ilości tłuszczów przyswajanych z pokarmu. Powyższe substancje służą do produkcji suplementów diety wspomagających odchudzanie. Właściwości przeciwbólowe tych związków są wykorzystywane do wytwarzania specjalnych plastrów na rany.
Kwasy fenolowe
Związki te charakteryzują się aktywnością przeciwbakteryjną, przeciwgrzybiczą i przeciwwirusową. Są również przeciwutleniaczami, więc chronią organizm przed wpływem wolnych rodników tlenowych będących przyczyną rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych.
Związki indolowe
Substancje te przyczyniają się do zapewnienia prawidłowego procesu krzepnięcia krwi.
Kwas linolowy
Pieczarki zawierają niewielkie ilości kwasów tłuszczowych. Największe stężenie wykazuje kwas linolowy, który nie jest wytwarzany w ustroju człowieka. Kwas ten wspomaga syntezę prostaglandyn, czyli hormonów odpowiedzialnych za objawy stanu zapalnego: obrzęk, zaczerwienienie i ból.
Pieczarki a nowotwory
W grzybach można odnaleźć lektyny, czyli substancje o działaniu immunomodulującym, które intensyfikują proces wzrastania komórek układu odpornościowego. Wspomniane związki zapobiegają powstawaniu zmian nowotworowych poprzez blokowanie podziałów nieprawidłowych komórek. β-glukan zawarty w ścianach komórkowych pieczarek ma zdolność pobudzania i przyspieszania syntezy substancji wpływających na zahamowanie progresji nowotworów piersi. W badaniach na myszach wykazano, że ergosterol znajdujący się w grzybach wspomaga redukcję masy guzów nowotworowych powstałych w płucach zwierząt.
Choroby cywilizacyjne 
Ergotioneina, czyli aminokwas wstępujący w grzybach, posiada aktywność przeciwutleniającą co oznacza, że zapobiega utlenianiu cholesterolu LDL (tj. złego cholesterolu). Takie działanie chroni organizm człowieka przed rozwojem miażdżycy, gdyż produkty powstałe w wyniku reakcji utleniania cechują się wysoką aterogennością (sprzyjają powstawaniu blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych). Badania przeprowadzone na zwierzętach potwierdziły, że ergotioneina sprzyja także podwyższeniu poziomu korzystnej frakcji lipidowej HDL.
Prace badawcze z udziałem szczurów pokazały, że konsumpcja sproszkowanych pieczarek prowadzi do spadku poziomu glukozy we krwi. Przyczyną tego zjawiska może być intensyfikacja wydzielania insuliny, co prowadzi do wzrostu wykorzystania glukozy znajdującej się we krwi. Na razie nie wykonywano podobnych badań na ludziach w celu potwierdzenia otrzymania podobnego efektu.
Odporność
Analizy pokazały, że konsumpcja pieczarek podnosi ilość produkowanych przeciwciał z klasy Ig A, co przekłada się na wzrost odporności związanej z układem oddechowym oraz układem pokarmowym.