Szukaj

Naturalne substancje nieodżywcze

Naturalne substancje nieodżywcze (NSN) chronią organizm człowieka przed działaniem reaktywnych form tlenu (RTF). Wśród RTF znajdują się wolne rodniki oraz związki nie mające takiego charakteru. Najgroźniejszy dla zdrowia jest rodnik wodorotlenowy, który może wchodzić w reakcje z białkami, lipidami, cukrami oraz kwasami nukleinowymi w organizmie powodując zmiany w DNA i rozwój chorób nowotworowych. NSN, oprócz […]

Pomidory a ich właściwości zdrowotne

Badania epidemiologiczne wykazały dodatnią korelację między spożyciem owoców i warzyw a mniejszą zapadalnością na takie schorzenia jak: miażdżyca, nowotwory, cukrzyca, artretyzm. Wśród świeżych warzyw tylko cebula, sałata i ziemniaki są spożywane przez Europejczyków w większej ilości niż pomidory. Biorąc pod uwagę przetwory z warzyw, to właśnie sosy, ketchupy i soki pomidorowe są najczęściej kupowanymi przetworami. […]

Barwniki pełne zdrowia – rośliny o jasnym zabarwieniu

Barwniki pełne zdrowia – rośliny o jasnym zabarwieniu

Rośliny mają rozmaite zabarwienie – od bladożółtych, przez czerwone, po wszystkie odcienie fioletu. Skąd bierze się tak duża różnorodność roślinnych barwników i czy ma wpływ na właściwości lecznicze roślin? Za intensywny kolor owoców i warzyw odpowiadają rozmaite związki chemiczne, wykazujące szereg dobroczynnych właściwości leczniczych, które różnią się w zależności od danej substancji. Co nadaje jasną […]