likopen

 
 

Naturalne substancje nieodżywcze

Naturalne substancje nieodżywcze (NSN) chronią organizm człowieka przed działaniem reaktywnych form tlenu (RTF). Wśród RTF znajdują się wolne rodniki oraz związki nie mające takiego charakteru. Najgroźniejszy dla zdrowia jest rodnik wodorotlenowy, który może wchodzić w reakcje z białkami, lipidami, cukrami oraz kwasami nukleinowymi w organizmie powodując zmiany w DNA i rozwój chorób nowotworowych. NSN, oprócz właściwości antyoksydacyjnych, uczestniczą w szlakach metabolicznych, potęgują odpowiedź układu odpornościowego na zmiany patologiczne. Substancje te poza korzystnym wpływem na zdrowie człowieka mogą jednocześnie ograniczać biodostępność składników odżywczych pochodzących z pożywienia. Do naturalnych substancji nieodżywczych zaliczaCzytaj dalej


Pomidory a ich właściwości zdrowotne

Badania epidemiologiczne wykazały dodatnią korelację między spożyciem owoców i warzyw a mniejszą zapadalnością na takie schorzenia jak: miażdżyca, nowotwory, cukrzyca, artretyzm. Wśród świeżych warzyw tylko cebula, sałata i ziemniaki są spożywane przez Europejczyków w większej ilości niż pomidory. Biorąc pod uwagę przetwory z warzyw, to właśnie sosy, ketchupy i soki pomidorowe są najczęściej kupowanymi przetworami. Produkty spożywcze otrzymane z pomidorów zawierają duże ilości potasu i kwasu foliowego, są także cennym źródłem tokoferolu oraz witaminy A i C. W porównaniu z innymi, regularnie spożywanymi warzywami, jedynie marchew jest większym źródłem witaminyCzytaj dalej


Barwniki pełne zdrowia – rośliny o jasnym zabarwieniu

Barwniki pełne zdrowia – rośliny o jasnym zabarwieniu

Rośliny mają rozmaite zabarwienie – od bladożółtych, przez czerwone, po wszystkie odcienie fioletu. Skąd bierze się tak duża różnorodność roślinnych barwników i czy ma wpływ na właściwości lecznicze roślin? Za intensywny kolor owoców i warzyw odpowiadają rozmaite związki chemiczne, wykazujące szereg dobroczynnych właściwości leczniczych, które różnią się w zależności od danej substancji. Co nadaje jasną barwę owocom i warzywom? Rośliny o jasnym zabarwieniu zawierają duże ilości karotenoidów, czyli związków o barwie żółtej, czerwonej i pomarańczowej. Poza roślinami o takich odcieniach, karotenoidy występują także w roślinach zielonych oraz w świecie zwierząt.Czytaj dalej