mąka bezglutenowa

 
 

Bezglutenowe ciasto jogurtowe z nutą cytryny

To błyskawiczne, wilgotne ciasto, które najlepiej smakuje tego samego dnia. Ale to żaden problem, ponieważ znika ekspresowym tempie. Mąka kukurydziana znajdzie zastosowanie w każdej kuchni, nie tylko tam gdzie z konieczności unika się glutenu. Z mąki kukurydzianej z powodzeniem upieczemy niejedno ciasto, ale także zagęścimy nią sos czy zrobimy z niej kukurydziane naleśniki, tortille czy krakersy. Mąka kukurydziana to źródło błonnika, który obniża poziom cholesterolu we krwi. To także dobre źródło magnezu, żelaza i cynku, który wspomaga nasz układ odpornościowy. Mąka kukurydziana jest lekkostrawna, nie podrażnia żołądka.   Składniki: 200gCzytaj dalej


Kukurydza – właściwości żółtej kolby

Kukurydza jest najczęściej jadana w postaci kasz, płatków kukurydzianych, czy mąki kukurydzianej. Każdy zna przysmak z kukurydzy, czyli popcorn, nie każdy jednak wie, jak wartościową rośliną jest kukurydza. Ta bogata w witaminy, kawasy omega 3 i mikroelementy roślina powinna gościć na stołach każdego zdrowo odżywiającego się seniora. Przedstawiamy najważniejsze wartości odżywcze kukurydzy. Wartości odżywcze kukurydzy Kukurydza, a szczególnie mąka kukurydziana jest częstym zamiennikiem tradycyjnej mąki ze względu na brak zawartości glutenu. Z tego względu przetwory kukurydziane nadają się dla osób z nietolerancją glutenową, jednak warto pamiętać, że konieczne jest jednoczesneCzytaj dalej


Gryka – proste i smaczne źródło wielu wartości odżywczych

Osoby dbające o zdrowy tryb życia wiedzą, jak ważne jest spożywanie produktów pełnoziarnistych. Często jednak zapominamy o bardzo wartościowym zbożu, jakim jest gryka. To nieco mniej znane i znacznie rzadziej spożywane zboże jest bardzo wartościowe pod względem zawartości związków odżywczych. Po grykę powinny sięgać zwłaszcza osoby chorujące na nadciśnienie, cukrzycę, zaburzenia układu sercowo-naczyniowego, a także osoby otyłe.   Gryka – właściwości Gryka zwyczajna, nazywana również tatarką, uprawiana jest w Polsce jako roślina jednoroczna. Kwitnie w okresie od lipca do sierpnia, dorastając do wysokości ok. 1 metra. W przemyśle wykorzystuje sięCzytaj dalej