Miód lipowy
acti50 aktywność fizyczna aktywność fizyczna i umysłowa seniora aktywność seniorów aktywność społeczna aktywność umysłowa aktywny senior badania bezpieczeństwo seniora ból stawów Centrum Seniora Angel Care choroba Alzheimera choroby serca ciasta COVID-19 cukrzyca dieta dieta seniora dobry stan zdrowia domowa opieka nad seniorem domowe wypieki emerytura emerytura seniora finanse seniora katarzyna dorosz koronawirus lato obiad opieka nad chorym opieka nad osobami starszymi opieka nad seniorem pieniądze renta senior uroda warzywa witaminy wypieki Zakład Ubezpieczeń Społecznych zdrowa dieta zdrowie zdrowie seniora zioła ziołolecznictwo ZUS
Właściwości prozdrowotne miodu

Miód jest surowcem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły z zebranego przez nie nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Produkt ten działa wzmacniająco i odżywczo na organizm człowieka, a jako środek spożywczy może mieć zastosowanie wspomagające w profilaktyce chorób. W skład miodu wchodzą głównie węglowodany (od 70 do 80%) takie jak: fruktoza, glukoza, sacharoza oraz śladowe ilości witamin, minerałów. Codzienna konsumpcja tego środka spożywczego zamiast cukru odciąża wątrobę i poprawia jej funkcjonowanie. Miód najszybciej z dostępnych produktów naturalnych uzupełnia niedobory energetyczne i pozwala utrzymać odpowiedni poziom energii przez długi czas. Z uwagi naCzytaj dalej