naturalne antyoksydanty
Rokitnik – właściwości i sposoby wykorzystania

W celu wzmocnienia odporności najczęściej sięgamy po preparaty oraz żywność zawierające witaminę C. Nie zapominajmy jednak, że jej skuteczność przy przeziębieniu uzależniona jest systematycznym stosowaniem. Poza powszechnie znanymi produktami z witaminą C jej bogatym źródłem jest rokitnik. Kiedy sięgnąć po tą roślinę i jakie ma właściwości lecznicze? Rokitnik zwyczajny (pospolity) jest krzewem dorastającym do 5 metrów wysokości, choć ma raczej formę rozłożystą. Rokitnik często stanowi ozdobę ogrodów jako roślina zadarniająca o wyrazistych, dekoracyjnych owocach. Surowcem wykorzystywanym w przemyśle są najczęściej pomarańczowe, okrągłe owoce rokitnika. Poza owocami wykorzystuje się także korę,Czytaj dalej
Kwercetyna – naturalny środek na alergię i nie tylko

Kwercetyna znana jest jako składnik preparatów stosowanych przy alergii. Poza działaniem antyalergicznym związek ten wykazuje wiele innych zdrowotnych właściwości. Czym właściwie jest kwercetyna? Jak działa i gdzie występuje? Kwercetyna to związek należący do grupy fenoli, która z kolei zaliczana jest do substancji o nazwie flawonoidy. Bogatym źródłem kwercetyny są owoce i warzywa, takie jak: winogrona, truskawki, jarmuż, brokuły. Kwercetyna – właściwości lecznicze Kwercetyna jako związek flawonoidowy jest naturalnym antyoksydantem. Wykazuje zdolność neutralizowania wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób, m.in. cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia, czy nowotworów. PonadtoCzytaj dalej