Rokitnik – właściwości i sposoby wykorzystania

Rokitnik – właściwości i sposoby wykorzystania

W celu wzmocnienia odporności najczęściej sięgamy po preparaty oraz żywność zawierające witaminę C. Nie zapominajmy jednak, że jej skuteczność przy przeziębieniu uzależniona jest systematycznym stosowaniem. Poza powszechnie znanymi produktami z witaminą C jej bogatym źródłem jest rokitnik. Kiedy sięgnąć po tą roślinę i jakie ma właściwości lecznicze?

Rokitnik zwyczajny (pospolity) jest krzewem dorastającym do 5 metrów wysokości, choć ma raczej formę rozłożystą. Rokitnik często stanowi ozdobę ogrodów jako roślina zadarniająca o wyrazistych, dekoracyjnych owocach. Surowcem wykorzystywanym w przemyśle są najczęściej pomarańczowe, okrągłe owoce rokitnika. Poza owocami wykorzystuje się także korę, liście oraz pestki.

Rokitnik – źródło wartościowych związków leczniczych

Rokitnik jest drugą co do zawartości witaminy C rośliną – zaraz po dzikiej róży. Co więcej, rokitnik nie traci witaminy C w trakcie obróbki termicznej, ponieważ roślina ta nie zawiera kwasu rozkładającego witaminę C. Warto więc spożywać rokitnik w każdej formie, również przetworzonej (soki, konfitury). Poza witaminą C roślina ta odznacza się zawartością niemalże 200 wartościowych związków, do których należą np.:

  • aminokwasy;
  • związki przeciwutleniające;
  • flawonoidy;
  • karotenoidy;
  • fitosterole;
  • nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • wiele mikroelementów, np. żelazo, potas, mangan, bor, fosfor, krzem, wapń;
  • witaminy – w tym rzadko występująca w roślinach witamina B12.

Rokitnik – działanie i wskazania

Rokitnik jest szczególnie polecany osobom z wysokim zapotrzebowaniem na witaminę C, czyli podatnym na infekcje, siniaki i utrudnione gojenie ran, krwawienia dziąseł oraz bóle mięśniowo-stawowe.

Roślina wpływa korzystnie na regulację stężenia cholesterolu, ma więc dzianie wspomagające profilaktykę miażdżycy, a co za tym idzie także chorób serca oraz udarów mózgu.

Rokitnik w postaci przetworzonej występuje jako olej z rokitnika, który ma korzystne dzianie na przewód pokarmowy. Wspomaga łagodzenie objawów choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także zmniejsza zgagę.

Substancje aktywne wchodzące w skład rokitnika wykazują działanie przeciwzapalne, dlatego roślina może być stosowana w przypadku bólów reumatycznych. Stosuje się wówczas napary doustnie, natomiast zewnętrznie w postaci okładów można wykorzystywać rokitnik przy zmianach skórnych, takich jak oparzenia i odleżyny.

Rokitnik – przeciwwskazania

Rokitnika nie można stosować u osób cierpiących na schorzenia takie jak:

  • zapalenie trzustki;
  • zapalenie wątroby;
  • zapalenie pęcherzyka żółciowego;
  • kamica żółciowa.





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *