Szukaj

Orzechy i ich właściwości

Orzechy są wartościową przekąską, którą warto włączyć do codziennego jadłospisu. Produkty te zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, witaminę E, przeciwutleniacze, mikroelementy. Nie ma przeciwwskazań, aby osoby otyłe oraz cierpiące na cukrzycę typu 2 unikały orzechów w diecie. Pamiętajmy jednak, aby starać się unikać orzechów prażonych, gdyż ten sposób obróbki termicznej skutkuje utlenieniem […]

Ciasto miodowe z orzechami

To doskonałe ciasto na specjalne okazje. Idealnie nadaje się na świąteczny stół, ale może również osłodzić nam jesienne popołudnie przy filiżance kawy. Miodowe blaty przełożone pysznym kremem budyniowym, a na wierzchu chrupiąca warstwa miodowo-orzechowa.   Składniki na ciasto miodowe: 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej (może być również pszenna) 100g masła 4 łyżki miodu 1 jajko […]

Orzechy włoskie – zdrowie nie tylko dla mózgu

Orzechy włoskie – zdrowie nie tylko dla mózgu

Po usunięciu twardej skorupki kształtem przypominają fałdy ludzkiego mózgu – wielu uważa, że właśnie dlatego działają wzmacniająco na ten narząd. Wykazują wiele zdrowotnych właściwości, przy czym są bardzo smaczne zarówno jedzone jako przekąska oraz jako dodatek do innych potraw. Mowa oczywiście o orzechach włoskich pełnych wartości odżywczych. Jak działają orzechy i dlaczego warto je wprowadzić […]

Sezon na włoskie orzechy

Czas na włoskie orzechy

Okres przed Świętami Bożego Narodzenia i same Święta to sezon na włoskie orzechy. Właśnie w tym czasie sięgamy po nie najczęściej. Wtedy są wyjątkowo smaczne i często używane szczególnie jako dodatek do świątecznych ciast . Orzechy włoskie to nie tylko pyszna przekąska, ale również źródło ogromnych wartości leczniczych. Warto je kupować i spożywać przez cały […]