Szukaj

Dlaczego warto jeść winogrona i pić czerwone wino?

Owoce (jagody) winorośli, czyli winogrona zawierają w swoim składzie chemicznym takie substancje jak: barwniki zwane antocyjanami, cukry, pektyny, garbniki, witaminy A, B1, B2 i C. Większość upraw winogron służy do wyrobu wina, natomiast 10% konsumowanych jest pod postacią świeżych owoców. Niewielka część jagód przeznaczana jest do wyrobu rodzynek zawierających takie cukry proste jak glukoza i […]

Pozytywne i negatywne aspekty picia alkoholu

Przy piciu alkoholu należy zachować rozsądek i pilnować, aby nie przekraczać maksymalnej dopuszczalnej ilości etanolu na dobę. Jeden drink zawiera 10-15 g etanolu, co odpowiada 330 ml piwa, 140 ml wina, 40 ml wódki. W przypadku kobiet umiarkowane spożycie alkoholu, to 1 drink na dobę, a w przypadku mężczyzn – 2 drinki na dobę. Bez […]