pieczywo

 
 

Chleb pszenny z brytfanki, bez zagniatania

Ciasto na chleb potrzebuje tylko nocy w misce, a z samego rana możemy piec i mieć najlepszy, cieplutki chlebek na śniadanie. Z chrupiącą skórką! Do upieczenia tego cuda potrzebujemy brytfanki lub naczynia żaroodpornego z pokrywką. Ciasta nie zagniatamy, składniki wystarczy jedynie wymieszać i odstawić. To niewiarygodne, że można uzyskać tak wspaniały efekt, przy minimum pracy. No to do dzieła!   Składniki: 450g mąki pszennej łyżeczka soli np. himalajskiej szczypta cukru kokosowego lub zwykłego łyżeczka suchych drożdży (lub 20g świeżych) 300ml wody Przygotowanie: Ciasto najlepiej przygotować wieczorem. Do miski wsypujemy mąkęCzytaj dalej


Jakie pieczywo jest najzdrowsze dla osób starszych?

Jakie pieczywo jest najzdrowsze dla osób starszych

Pieczywo dla wielu osób stanowi podstawę żywienia. Będące bazą śniadań i kolacji, a czasem także dodatkiem do obiadów, jest spożywane częściej od większości innych produktów spożywczych. Czy jednak wiemy, jakie pieczywo wybierać, by zagwarantować sobie nie tylko przyjemny smak, ale też korzystny wpływ na zdrowie? Jak zwykle, podstawą jest wybór produktów, które są możliwie najbardziej naturalne, pozbawione sztucznych barwników i konserwantów. Ale na co jeszcze zwrócić uwagę? Przede wszystkim na rodzaj mąki, z jakiej wypiekane są chleby i bułki. Choć pszenna wydaje się bardziej uniwersalna, to jednak zawiera dużo glutenu,Czytaj dalej