Szukaj

Pieczone pierogi w kilku odsłonach.

Pyszne, mięciutkie ciasto z ulubionym farszem. Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 25g świeżych drożdży 140ml letniej wody 3 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego i ostudzonego masła 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko do posmarowania wierzchu ziarenka czarnuszki do posypania wierzchu   Przygotowanie: Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz niewielką ilość wody. Mieszamy […]

Pierogi z kapustą i pieczarkami

    Składniki na farsz: 500g kiszonej kapusty cebula marchewka 200g pieczarek sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto pierogowe: 300g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej 125ml wrzącej wody 1 jajko 20g masła szczypta soli Przygotowanie farszu: Kapustę płuczemy na sitku, następnie zalewamy wodą (tak, aby woda przykryła kapustę) i gotujemy na małym ogniu […]