Pieczone pierogi w kilku odsłonach.

Pyszne, mięciutkie ciasto z ulubionym farszem.

Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 140ml letniej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania wierzchu
  • ziarenka czarnuszki do posypania wierzchu

 

Przygotowanie:

Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz niewielką ilość wody. Mieszamy dokładnie do połączenia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę lub masło, szczyptę soli, resztę wody oraz drożdże. Całość zagniatamy, do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne – około 10 minut. Następnie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

W międzyczasie możemy przygotować farsz. Może to być kapusta z grzybami jak na tradycyjne paszteciki, ale bardzo dobrze smakują również z farszem z dodatkiem kurczaka lub szpinaku z serem feta.

Farsz z kurczakiem i pieczarkami

  • pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 pieczarki
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz
  • 50g żółtego sera lub mozzarella (opcjonalnie)

Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy słodką papryką i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju, do zrumienienia. Następnie przekładamy na talerz. Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy do zeszklenia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Smażymy aż woda z pieczarek wyparuje, dodajemy usmażonego kurczaka, przyprawiamy solą jeśli trzeba, chwilę jeszcze podsmażamy i odstawiamy. Na koniec dodajemy starty ser jeśli używamy.

Farsz ze szpinakiem i serem feta

  • 250g świeżego szpinaku
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 100g sera feta
  • pieprz do smaku

Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki oleju. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz poszatkowany szpinak. Dusimy do momentu, aż szpinak zmięknie i woda wyparuje. Przyprawiamy pieprzem, dodajemy śmietanę i po minucie zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.

 

Po godzinie, wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką, na grubość około 5mm. Wycinamy szklanką krążki, na każdy nakładamy porcję farszu i zlepiamy.

Pierogi układamy na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdy pieróg smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką lub innymi ziarnami, wedle uznania.

Pieczemy do zrumienienia około 20-25 minut, w temperaturze 180’C (góra-dół), na środkowym poziomie piekarnika.

 

Smacznego!






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *