pulpeciki

 
 

Pulpeciki mięsno-jaglane w sosie pomidorowym

  Delikatne pulpeciki z indyka, wzbogacone o dodatek kaszy jaglanej. Kasza jaglana nadaje pulpecikom ciekawej tekstury i sprawia, że mają więcej wartości.   Składniki: 300g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki świeżo ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 cebuli ząbek czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 jajko łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia pulpecików Dodatkowo: puszka rozdrobnionych pomidorów lub 400g passaty pomidorowej garść świeżej bazylii   Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (w proporcjach 1:3 np. 1/2 szklanki kaszy i 1,5 szklanki wody) KaszęCzytaj dalej


Delikatne pulpeciki w sosie koperkowym

Brak pomysłu na obiad? Oto prosty przepis na proste, rodzinne danie, które nie wymaga zbyt długiego przesiadywania w kuchni. Pulpeciki rozpływają się w ustach i zasmakują każdemu domownikowi. Szczególnie w towarzystwie sosu koperkowego i ulubionych warzyw.   Składniki: 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki kaszy manny pęczek koperku 2,5 szklanki bulionu lub wody 3 łyżki śmietany 18% lub mleka kokosowego 1 łyżka mąki pszennej + odrobina do obtoczenia pulpetów pieprz i sól do smaku   Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy wCzytaj dalej