Pulpeciki mięsno-jaglane w sosie pomidorowym

 

Delikatne pulpeciki z indyka, wzbogacone o dodatek kaszy jaglanej.

Kasza jaglana nadaje pulpecikom ciekawej tekstury i sprawia, że mają więcej wartości.

 

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 szklanki świeżo ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • łyżka bułki tartej (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtoczenia pulpecików

Dodatkowo:

  • puszka rozdrobnionych pomidorów lub 400g passaty pomidorowej
  • garść świeżej bazylii

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko (w proporcjach 1:3 np. 1/2 szklanki kaszy i 1,5 szklanki wody)

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sitku. Do garnuszka z grubym dnem wlewamy wodę i zagotowujemy. Następnie wrzucamy kaszę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu, do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn (około 10-15 minut). Po tym czasie wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę jeszcze pod przykryciem 15 minut.

Do miski przekładamy 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i lekko rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek.

Do kaszy dodajemy zeszkloną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mięso mielone, jajko, oraz słodką paprykę, sól i pieprz w ilości według uznania. Całość zagniatamy rękoma aby  dokładnie połączyć składniki, jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę bułki tartej.

Z masy formujemy niewielkie pulpeciki i każdy obtaczamy w mące.

Uformowane pulpety układamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Obsmażamy z dwóch stron do zarumienienia.

W międzyczasie w garnku podgrzewamy rozdrobnione pomidory z puszki lub passatę pomidorową (w sezonie możemy oczywiście użyć świeżych pomidorów) z dodatkiem posiekanej bazylii.

Podsmażone pulpeciki przekładamy do sosu pomidorowego i dusimy około 10-15 minut ( w połowie czasu raz przewracamy).

Gotowe danie możemy podać z ulubionym makaronem, kaszą np. bulgur, doskonale smakują też z kromką chleba na zakwasie.

 

 

 

 

 

 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *