Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) a dieta
Zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), to choroba dotykająca obszaru na dnie oka zwanego plamką żółtą. Plamka zapewnienia wyraźne postrzeganie obiektów znajdujących się w centrum pola widzenia oraz odpowiada za widzenie kolorów. Schorzenie może doprowadzić do ślepoty, a jego głównymi objawami są: osłabienie ostrości wzroku, spadek poczucia kontrastu i widzenia barwnego , pojawienie się w polu widzenia […]
Dlaczego warto jeść winogrona i pić czerwone wino?
Owoce (jagody) winorośli, czyli winogrona zawierają w swoim składzie chemicznym takie substancje jak: barwniki zwane antocyjanami, cukry, pektyny, garbniki, witaminy A, B1, B2 i C. Większość upraw winogron służy do wyrobu wina, natomiast 10% konsumowanych jest pod postacią świeżych owoców. Niewielka część jagód przeznaczana jest do wyrobu rodzynek zawierających takie cukry proste jak glukoza i […]
Natura w walce z Helicobacter pylori
Bakteria Helicobacter pylori przyczynia się do powstania wrzodów żołądka i dwunastnicy, jest także uznana za czynnik rakotwórczy zwiększający ryzyko zachorowania na raka żołądka. Istnieją również przesłanki wskazujące na udział powyższego drobnoustroju w patogenezie choroby wieńcowej i anemii z niedoboru żelaza. Helicobacter pylori ma zdolność przetrwania w kwaśnym środowisku żołądka poprzez zobojętnienie treści żołądkowej. W leczeniu […]