Szukaj

Ryby i ich walory zdrowotne

Średnie spożycie ryb w Polsce (13,6 kg/osobę/rok) jest niskie w porównaniu z innymi krajami europejskimi np. z Portugalią czy Hiszpanią. W 2017 roku odnotowano wzrost konsumpcji owoców morza (zwłaszcza krewetek) i ryb słodkowodnych. Obniżeniu uległ popyt na łososia i tuńczyka przez wzgląd na wzrost cen surowców importowanych. Eksperci zalecają spożywanie ryb co najmniej 2 razy […]

Selen i jego wpływ na zdrowie człowieka

Pierwiastek śladowy, jakim jest selen (Se), ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W postaci selenocysteiny, jako składnik białek enzymatycznych, wchodzi w skład wielu krytycznych dla życia reakcji biochemicznych. W dobie rosnącej częstości zachorowań na nowotwory, choroby autoimmunizacyjne i choroby układu sercowo-naczyniowego Se stał się obiektem wielu badań. Selen występuje w ilościach śladowych w […]

Niedoczynność tarczycy – funkcje jodu i selenu w organizmie

Niedoczynność tarczycy – funkcje jodu i selenu w organizmie

Niedoczynność tarczycy jest schorzeniem wynikającym z zaburzeń hormonalnych. Choroba może pojawić się w każdym wieku, jednak ryzyko znacznie wzrasta wraz z upływem lat. Na niedoczynność tarczycy częściej chorują kobiety. Jakie są objawy tej choroby i jaką rolę pełnią jod i selen? Jod – znaczenie dla organizmu Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stanowi […]