tofu

 
 

Tofurnik dyniowy

Tofurnik dyniowy z korzenno-cytrusową nutą.   Składniki na masę: 2 opakowania tofu naturalnego po 180g puszka schłodzonego mleczka kokosowego (tylko gęsta część) 1/2 szklanki puree dyniowego 3/4 szklanki ksylitolu lub syropu klonowego (ewentualnie drobnego cukru) 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* sok z 1 cytryny sok z 1/2 pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu opakowanie budyniu waniliowego (40g) łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) Składniki na spód: 150g kruchych ciasteczek np. maślanych lub owsianych 2 czubate łyżki masła lub masła orzechowego Składniki na polewę: 3 łyżki oleju kokosowego lub masłaCzytaj dalej


Sernik na zimno z tofu

  Wegańska wersja sernika na zimno. Aksamitny i orzeźwiający nutą cytryny. Idealny na lato!   Składniki na daktylowy spód: 2 szklanki  suszonych daktyli (możemy zastąpić rodzynkami) szklanka słonecznika   Składniki na masę „serową” : 2 kostki tofu naturalnego 2 łyżki  oleju kokosowego sok z 2 cytryn skórka otarta z 1/2 cytryny syrop z agawy lub klonowy (ilość wg uznania), możemy dać również zwykły cukier łyżeczka ekstraktu waniliowego lub szczypta sproszkowanej wanilii (opcjonalnie)   Składniki na polewę kakaową: 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego 2 kopiaste łyżki kakao 2 łyżkiCzytaj dalej


Tofurnik klasyczny na kakaowym spodzie

Pyszne, delikatne ciasto na bazie naturalnego tofu. Dzięki dodatkowi soku z cytryny zyskuje serowy posmak, nieco przypomina tradycyjny sernik.   Składniki na masę: 2 opakowania tofu naturalnego po 180g 200ml mleczka kokosowego 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny opakowanie budyniu waniliowego łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na spód: łyżka zmielonego złocistego siemienia lnianego (lub zwykłego) 4 łyżki wody 65g masła lub oleju kokosowego szklanka mąki łyżka kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na polewę: 3 łyżki olejuCzytaj dalej