Pietruszka – niezwykłe właściwości na zwykłe dolegliwości

Jej smak i zapach zna każdy, nie wszyscy jednak doceniają wartość prostej rośliny wkrajanej do rosołu. Zajmuje pierwsze miejsce w przydomowych ogródkach, jest smaczna i zdrowa, dodatkowo można wykorzystywać jej liście, łodygi, nasiona i korzeń. Mowa oczywiście o pietruszce… Choć mogłoby się wydawać, że pietruszka to po prosu pietruszka, w rzeczywistości występuje w wielu odmianach. […]
Bazylia – zioło do smaku, na trawienie i… na nerwy

Bazylia jest jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w kuchni na całym świecie. Aromatyczne, lekko pikantne zioło zachwyca miłośników kuchni włoskiej, choć sprawdza się także jako dodatek do dań polskich. Bazylia jest nie tylko smaczna, ale i pożyteczna dla zdrowia. Bazylia występuje w ponad 60 odmianach pochodzących z tropikalnego klimatu. W Polsce najczęściej można spotkać bazylię […]
Źródło zdrowia dla wątroby – ostropest plamisty

Ostropest plamisty znany jest głównie z wysokiej zawartości sylimaryny, która wchodzi w skład wielu preparatów wspomagających wątrobę. Jak działa ostropest i zawarte w nim związki? Na jakie dolegliwości można przyjmować kapsułki, a kiedy pić napar z mielonych nasion ostropestu? Sylimaryna w leczeniu wątroby Z owoców ostropestu plamistego pozyskuje się związek o nazwie sylimaryna, który zawiera […]