Domowe tiramisu możemy przygotować na kilka sposobów. Klasycznie, czyli z dodatkiem kawy alkoholu, lub w wersji bezalkoholowej, z dodatkiem kawy zbożowej. Obie wersje są równie pyszne.
Polecamy również zrobić własnej roboty biszkopty, a satysfakcja będzie jeszcze większa, takie biszkopty mają dobry i prosty skład.
Składniki na biszkopty:
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 40g ksylitolu lub drobnego cukru
- 40g mąki pszennej
Składniki na krem (2 porcje):
- 250g mascarpone
- filiżanka mocnej kawy lub inki
- 20g cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
- 2 jajka
- gorzkie kakao
- 3 łyżki likieru Amaretto lub rumu
Przygotowanie biszkoptów:
Piekarnik nagrzewamy do 180’C, opcja grzania góra-dół.
Białka oddzielamy od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier lub ksylitol, wciąż ubijając. W dalszej kolejności dodajemy żółtka, ubijamy do połączenia, powstanie puszysta i gęsta masa. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy bardzo delikatnie, do połączenia składników.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką porcję ciasta, w niewielkich odstępach.
Pieczemy około 15 minut, lub trochę krócej, aż będą złote.
Przygotowanie kremu:
Zaparzamy mocną kawę lub przygotowujemy kawę zbożową i studzimy.
Przed przygotowaniem masy jajka należy wcześniej sparzyć (do szklanki wlewamy wrzątek i łyżką zanurzamy jajko na 10 sekund).
Oddzielamy białka od żółtek. W misce ucieramy żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy na niskich obrotach do połączenia.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie mieszamy z masą serową.
Przestudzoną kawę mieszamy z likierem.
Przygotowujemy pucharki. Biszkopty maczamy krótko w kawie z likierem lub kawie zbożowej, układamy na dno pucharków. Następnie nakładamy porcję kremu, posypujemy kakao i układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, porcję kremu, kakao, namoczone biszkopty, zwieńczamy warstwą kremu i kakao.
Pucharki przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, do stężenia masy.
Smacznego!