Dania z różnych stron świata coraz częściej pojawiają się w naszym codziennym menu, jednym z nich jest tortilla meksykańska smaczne i tanie danie na polskim stole.
Przyczyny tego zjawiska można upatrywać się przede wszystkim w tym, że pasją wielu ludzi na całym świecie jest podróżowanie. Jesteśmy ciekawi innych kultur i tradycji, a także posiłków, jakie spożywają mieszkańcy pozostałych krajów. W Polsce cały czas zyskuje na popularności sztandarowe danie z krajów meksykańskich – tortilla.
Tradycyjna tortilla to cienki, okrągły placek o średnicy 6-30cm wykonany z mąki kukurydzanej wyrobionej tylko z wodą, smażony bez tłuszczu na specjalnej patelni.
Warto zaznaczyć, że w ten sposób wykonane placuszki stanowią dodatek lub główny składnik wielu dań kuchni meksykańskiej. To właśnie z kawałków ciasta na tortille przygotowywane są słynne nachos lub chipsy.
Wśród wielu potraw, jakie na co dzień spożywamy, jedno z głównych miejsc zajmuje tortilla meksykańska smaczne i tanie danie na polskim stole
Aby tortilla była pyszna i zdrowa, warto wykonać ciasto i farsz własnoręcznie w domu. Można w ten sposób miło spędzić czas ze swoimi wnukami, zachęcając je do pomocy w kuchni i sprawić, że dużo chętniej zjedzą wspólnie przyrządzony posiłek.
Przygotowanie placuszków zajmuje raptem kilka minut. Gotowe ciasto na tortille dostępne w sklepach pochodzi z masowej produkcji, a do masy dodawane są przeróżne konserwanty i wzmacniacze smaku takie jak: propionian wapnia, guma guar i inne.
Substancje chemiczne wykorzystywane przy produkcji mają zapobiegać na przykład pleśnieniu produktu, ale na pewno nie polepszają go smakowo. Większość tych substancji jest szkodliwa dla zdrowia a przekroczenie ich dziennego spożycia może doprowadzić między innymi do występowania biegunek i bólów brzucha.
Dobranie składników do farszu tortilli jest kwestią indywidualną. Warto jednak zadbać o różnorodność produktów, ponieważ w ten sposób możemy dostarczyć organizmowi prawdziwą bombę składników odżywczych i naturalnie występujących witamin, łatwo przyswajanych przez organizm.
Oprócz świeżych lub grillowanych warzyw, sałaty warto także dodać białko w postaci mięsa lub sera. Najlepiej użyć mięsa chudego, drobiowego lub sera greckiego typu halloumi, który jest również bogatym źródłem białka. Idealnym rozwiązaniem wydaje się być indyk, ponieważ jego mięso jest miękkie i delikatne, dzięki swoim właściwościom odpowiednie dla wymagających konsumentów.
Następnym elementem każdej tortilli jest sos. Przygotowany własnoręcznie na pewno doda daniu wyjątkowej jakości.
Właściwy dla tortilli jest sos pomidorowy. Pomidory to likopen. Składnik ten, naturalnie występujący w pomidorach, wzmacnia system odpornościowy a także wykazuje działanie antyoksydacyjne pozwalające zachować młodość i zdrowy wygląd cery. Wspiera również działanie układu krążenia i zapobiega udarom oraz zawałom.
Sos może również być wykonany z typowych składników dla sosu tatziki, czyli z gęstego jogurtu, ogórka świeżego startego na tarce, czosnku, koperku z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny soku z limonki.
W tortille można po prostu zawinąć składniki i spożywać ją na zimno, albo po zawinięciu odgrzać ja na patelni czy grillu, by zyskała trochę chrupiącej tekstury.