Szukaj

Tradycyjne pyzy drożdżowe

Tradycyjne pyzy drożdżowe

Pyzy drożdżowe, zwane inaczej pampuchy, to tradycyjne danie kuchni polskiej. To rodzaj bułek przygotowywanych na parze. Są niezwykle miękkie i puszyste. Podajemy je zarówno na słodko, jak i na słono. W wersji na słodko możemy wykorzystać np. śmietanę oraz sos owocowy. Bardzo dobrze komponują się w towarzystwie mięsa z sosem np. grzybowym lub myśliwskim. U nas dziś wersja z  klasycznym sosem pieczarkowym.

 

Składniki (około 7-8 sztuk):

  • 300g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50g masła
  • 25g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka (może być krowie lub roślinne)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

 

Przygotowanie:

Mleko delikatnie podgrzewamy. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.

Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, kilka łyżek ciepłego mleka i dwie łyżki mąki, następnie dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól, resztę ciepłego mleka, wyrośnięty rozczyn oraz wystudzone masło. Całość mieszamy i wyrabiamy rękoma, aż ciasto będzie gładkie, zwykle zajmuje to 5-10 minut.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Na podsypany mąką blat wyciągamy ciasto, chwilę wyrabiamy i wałkujemy delikatnie. Szklanką wykrawamy około 7-8 bułeczek. Tak przygotowane pyzy zostawiamy na około 15 minut do wyraźnego podrośnięcia.

W dużym garnku z naczyniem do parowania zagotowujemy wodę.

Układamy pyzy, przykrywamy pokrywką i parujemy około 10 minut, w tym czasie ładnie wyrosną i się „napuszą”.

Podajemy gorące, polane sosem mięsnym lub grzybowym, najlepiej w towarzystwie świeżej surówki np. z selera i marchewki.

Smacznego!

 

PS. Jeśli zostało Wam kilka pyz z obiadu, możecie zjeść je na kolację np. z dodatkiem dżemu truskawkowego. Najpyszniejsze wychodzą podsmażone na maśle i zjedzone jeszcze ciepłe. Polecamy!