/* */

Wasabi – dlaczego warto wykorzystywać chrzan japoński?

Wasabi japońska określana również jako chrzan japoński, to bylina występująca głównie w Japonii, Korei i Tajwanie. Ta najostrzejsza przyprawa jest stosunkowo mało znana w Polsce, jednak warto przynajmniej od czasu do czasu dodawać ją do potraw ze względu na jej liczne właściwości lecznice.

 

Charakterystyka wasabi

Wasabi to bylina znana głównie jako przysmak łączony z sushi. Roślina spotykana jest także pod innymi nazwami, takimi jak chrzan japoński (Wasabia japonica), czy też wasabi japońska. Bylina rośnie dziko w siedliskach wilgotnych, głównie w chłodnych i krystalicznie czystych źródłach. Bywa uprawiana na skrajach górskich strumieniu lub specjalnie przygotowanych tunelach. Do uprawy wasabi wykorzystuje się czystą wodę, której temperatura powinna wynosić 10-13 stopni Celsjusza.

Chrzan japoński ma sercowate liście z długimi ogonkami. Kwitnie na biało w formie kwiatostanów osiągających 40 cm. Roślina występuje w wielu odmianach, a każda z nich wytwarza grube kłącza wykorzystywane jako ostra przyprawa.

 

Wykorzystanie wasabi w medycynie

Ostry, wręcz piekący smak kłączy wasabi zawdzięcza zawartości licznych związków chemicznych. Chrzan japoński zawiera przeszło 20 różnych izotiocyjanianów, którym przypisuje się m.in. właściwości przeciwnowotworowe.  Ponadto wasabi jest bogatym źródłem witamin i minerałów, takich jak m.in. witamina C, sód, potas, siarka i magnez.

Od wieków znane jest działanie bakteriobójcze i grzybobójcze wasabi. Roślinę uważa się za naturalny antybiotyk. Spożywanie chrzanu japońskiego może więc wspomagać zachowanie zdrowia przy wielu dolegliwościach.

Ze względu na działanie pobudzające wytwarzanie soków żołądkowych chrzan okazuje się korzystny także przy dolegliwościach trawiennych. Z kolei zawartość błonnika pokarmowego ma istotne znaczenie w przypadku występowania zaparć. Zdolność zwalczania drobnoustrojów wspomaga także leczenie infekcji, zarówno układu oddechowego, jak i pokarmowego.

 

Chrzan japoński w kuchni

W Polsce najczęściej spotyka się wasabi w formie zielonej pasty. Produkty takie to połączenie kilku składników wśród których chrzan japoński stanowi niewielki procent. Pasty takie zwykle są barwione na zielone, a smak wzbogacany jest m.in. gorczycą.

Przyprawa ma bardzo ostry, wręcz piekący smak, dlatego należy ją stosować z umiarem. Nadaje się jako dip do owoców morza, ale można nią doprawiać także warzywa i potrawy mięsne. Świeży korzeń wasabi wykorzystuje się podobnie, jak zwykły chrzan. Można go ścierać, łączyć z innymi przyprawami oraz dodawać do marynat i dowolnych dań. Smak obu korzeni jest zbliżony, jednak to wasabi góruje pod względem ostrości. Jest również bardziej aromatyczny i cechuje się wyczuwalnym posmakiem ziół.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *