Szukaj

Wieczerza wigilijna tania i smaczna

Wieczerza wigilijna tania i smaczna

Wkrótce Święta Bożego Narodzenia,  czy jest możliwa wieczerza wigilijna tania i smaczna?

To wyjątkowy czas, gdy rodziny spotykają się przy wspólnym stole, na którym nie może zabraknąć klasycznych wigilijnych potraw.

To również czas wydatków na choinkę, ozdoby, prezenty oraz składniki kolacji wigilijnej.

Można jednak ograniczyć wydatki.

Wieczerza wigilijna tania i smaczna jest bardzo prosta do wykonania.

Można przygotować dania wigilijne tak oszczędnie, że wydamy tylko 45 zł.

Zacznijmy od barszczu i pierogów z kapustą.

Do wykonania barszczu potrzeba: 1 kg buraków, 300 g włoszczyzny, 200g jabłek, 100ml octu jabłkowego, sól, pieprz, cukier, majeranek.

Należy sporządzić wywar z warzyw, dodać do niego buraki, ocet, przyprawy oraz jabłka pokrojone w plastry. Nie należy długo gotować barszczu, ponieważ straci kolor. Przed podaniem należy go odcedzić i podgrzać, ale nie gotować. Koszt to 2,40 zł dla 8 osób.

Składniki na pierogi to : 600g mąki, 500g kiszonej kapusty, sól, pieprz, majeranek. Trzeba drobno pokroić kapustę na farsz i gotować ja w małe ilości wody przez mniej więcej pół godziny. Do kapusty dodać pokrojoną drobno cebulę i doprawić do smaku. Odparować wodę i przestudzić przez 15 minut.

Wymieszać mąkę z wodą gorącą w proporcji 850 ml wody i 600g mąki. Dodać soli i zagnieść a następnie rozwałkować ciasto na desce lub stolnicy. Wycinamy kółka szklanką i nakładamy na nie farsz, zaklejamy pierożki i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli przez około 6 minut. Koszt to 12,80 zł dla 8 osób.

Na wigilijnej kolacji nie może zabraknąć karpia.

Kupujemy karpia o wadze 1,2 kg. Potrzebna będzie mąka 100g, 200 ml oleju, sól i pieprz. Rybę po oczyszczeniu z łusek i ości, pokroić na porcje i osolić, popieprzyć a następnie oprószyć mąką. Smażyć po jednej i drugiej stronie na złoty kolor. Koszt 17 zł, 8 porcji.

Kolejną niezbędną potrawą jest oczywiście śledź po pierzynką śmietanową.

Kupujemy 1 kg dobrych śledzi, 300g cebuli, 300g jabłek, 500ml śmietany gęstej i kwaśnej oraz pieprz. Śledzie muszą wymoczyć się w wodzie przez 2-3 godziny. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i dodajemy do niej, starte na tarce z grubymi oczkami, jabłka. Wszystko razem mieszamy ze śmietaną i doprawiamy pieprzem do smaku. Śledzia wyjmujemy z wody, kroimy w kawałki i podajemy polanego sosem śmietanowym. Koszt to 7 zł dla 8 osób.

Na zakończenie najlepsza będzie naturalnie kutia.

Do jej przyrządzenia potrzebujemy 200g kaszy pęczak, 150g bakalii (orzechów i rodzynek), 100g ugotowanego maku, 100g miodu.

Kaszę gotujemy około 30 minut w osolonej wodzie, w proporcjach 200g kaszy na 200ml wody. Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy mak, bakalie oraz miód. Koszt to 6,40 dla 8 osób.

W ten sposób mamy podstawowe dania na wigilijny stół w cenie tylko 45 zł.

Smacznego !