Zawijane ciasto drożdżowe z powidłami

Zawijane ciasto drożdżowe w postaci strucli to tradycyjny wypiek, którego zapach unosi się w całym domu jeszcze długo po upieczeniu.

Któż nie lubi usiąść z kawałkiem drożdżówki i kubkiem ulubionej herbaty gdy nadchodzą jesienne chłody?

Pyszne śliwkowe nadzienie i chrupiąca, maślana kruszonka wspaniale się dopełniają.

 

Składniki na ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • 80g cukru koksowego (możemy zamienić na ksylitol lub zwykły cukier)
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 12g świeżych drożdży
  • słoiczek powideł śliwkowych

Składniki na kruszonkę:

  • 50g zimnego masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 5 łyżkek cukru (może być kokosowy, ksylitol lub zwykły)

 

Przygotowanie ciasta:

W rondelku rozpuszczamy masło, na minimalnym ogniu. Odstawiamy.

W garnku lekko podgrzewamy mleko.

Przygotowujemy zaczyn. Do kubka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, 1/2 łyżeczki cukru kokosowego i 1/3 szklanki ciepłego (nie gorącego) mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do miski przesypujemy pozostałą mąkę, cukier kokosowy oraz wyrośnięty zaczyn, następnie całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy przestudzone masło i wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne (około 10 minut).

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub trochę dłużej (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Po tym czasie ciasto wykładamy, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta.

Smarujemy ciasto powidłami, zwijamy w roladę i przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).  Następnie ostrym nożem rozcinamy struclę pośrodku, głęboko niemal do samej blachy i odstawiamy jeszcze na chwilę, by ciasto rozłożyło się na boki.

W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180’C i przygotowujemy kruszonkę.

Przygotowanie kruszonki:

W misce rozcieramy dłońmi zimne masło, mąkę oraz cukier, do momentu uzyskania kruszonki.

Ciasto smarujemy lekko mlekiem i posypujemy równomiernie kruszonką.

Pieczemy około 40 minut kontrolując stopień zrumienienia.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Smacznego!

 



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *