Zioła zamiast płynnej przyprawy – poznaj najlepsze!

Wiele osób nie wyobraża sobie zupy bez płynnej przyprawy typu maggi. Tymczasem istnieje wiele zdrowszych zamienników, które z powodzeniem mogą podkreślić smak ulubionych potraw. Przekonaj się, jakie zioła najlepiej zastąpią gotowe przyprawy.

 

Z czego zrobiona jest płynna przyprawa?

Przyprawy typu maggi aktualnie dostępne są w ofercie wielu firm. Nieco odmienny skład zwykle bazuje jednak na sztucznych dodatkach, które mają za zadanie podkreślić smak i aromat. Przyprawy takie konsystencją przypominają sos sojowy. W smaku natomiast wyczuwamy sól, niekiedy ziołowy aromat. Dodatki wzmacniaczy smaku, emulgatorów i barwników budzą jednak kontrowersje. Niektóre ze składników stosowanych do produkcji gotowych przypraw uznawane są potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, jeśli są spożywane w dużych ilościach.

Z kolei pierwsza wersja płynnej przyprawy opracowana przez Juliusa Maggi w 1886 bazowała na wyciągu z lubczyku ogrodowego. Oryginalna przyprawa znacznie różni się od obecnie dostępnych produktów.

 

Jakie zioła zamiast płynnej przyprawy?

Osoby, które chcą ograniczyć lub wyeliminować z kuchni sztuczne dodatki, bazują na ziołowych przyprawach. Jako zamiennik maggi najlepiej sprawdza się lubczyk. Prawdą jest natomiast, że to sztuczne aromaty stosowane są w celu odwzorowania smaku właśnie lubczyku, który stanowił główny składnik oryginalnej przyprawy.

Stosując świeże lub suszone liście lubczyku ogrodowego nie tylko podkreślimy smak potraw, ale także zadbamy o zdrowie. Zioło to bowiem poza tym, że jest znane jako naturalny afrodyzjak, wykazuje szereg właściwości korzystnych dla zdrowia, takich jak:

  • działanie moczopędne – wsparcie dla układu moczowego;
  • działanie obniżające poziom cholesterolu;
  • profilaktyka przeciw schorzeniom prostaty;
  • regulacja pracy przewodu pokarmowego – lubczyk sprawdza się m.in. przy wzdęciach i niestrawności;
  • poprawa kondycji skóry, dzięki zawartości m.in. witamin z grupy B.

Lubczyk ogrodowy możemy dodawać niemal do każdej potrawy. Zioło nadaje się do rosołu, zup, sosów, czy dań mięsnych. Doskonale komponuje się m.in. z kozieradką i selerem, wspólnie tworząc kompozycję idealnie zastępującą płynne przyprawy. Aby przygotować domową przyprawę w płynie wystarczy posiekać wymienione zioła i dokładnie wymieszać z sosem sojowym. Warto jednak wybierać sos naturalny bez sztucznych dodatków.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *