Zioła zamiast płynnej przyprawy – poznaj najlepsze!

Wiele osób nie wyobraża sobie zupy bez płynnej przyprawy typu maggi. Tymczasem istnieje wiele zdrowszych zamienników, które z powodzeniem mogą podkreślić smak ulubionych potraw. Przekonaj się, jakie zioła najlepiej zastąpią gotowe przyprawy.
Z czego zrobiona jest płynna przyprawa?
Przyprawy typu maggi aktualnie dostępne są w ofercie wielu firm. Nieco odmienny skład zwykle bazuje jednak na sztucznych dodatkach, które mają za zadanie podkreślić smak i aromat. Przyprawy takie konsystencją przypominają sos sojowy. W smaku natomiast wyczuwamy sól, niekiedy ziołowy aromat. Dodatki wzmacniaczy smaku, emulgatorów i barwników budzą jednak kontrowersje. Niektóre ze składników stosowanych do produkcji gotowych przypraw uznawane są potencjalnie szkodliwe dla zdrowia, jeśli są spożywane w dużych ilościach.
Z kolei pierwsza wersja płynnej przyprawy opracowana przez Juliusa Maggi w 1886 bazowała na wyciągu z lubczyku ogrodowego. Oryginalna przyprawa znacznie różni się od obecnie dostępnych produktów.
Jakie zioła zamiast płynnej przyprawy?
Osoby, które chcą ograniczyć lub wyeliminować z kuchni sztuczne dodatki, bazują na ziołowych przyprawach. Jako zamiennik maggi najlepiej sprawdza się lubczyk. Prawdą jest natomiast, że to sztuczne aromaty stosowane są w celu odwzorowania smaku właśnie lubczyku, który stanowił główny składnik oryginalnej przyprawy.
Stosując świeże lub suszone liście lubczyku ogrodowego nie tylko podkreślimy smak potraw, ale także zadbamy o zdrowie. Zioło to bowiem poza tym, że jest znane jako naturalny afrodyzjak, wykazuje szereg właściwości korzystnych dla zdrowia, takich jak:
- działanie moczopędne – wsparcie dla układu moczowego;
- działanie obniżające poziom cholesterolu;
- profilaktyka przeciw schorzeniom prostaty;
- regulacja pracy przewodu pokarmowego – lubczyk sprawdza się m.in. przy wzdęciach i niestrawności;
- poprawa kondycji skóry, dzięki zawartości m.in. witamin z grupy B.
Lubczyk ogrodowy możemy dodawać niemal do każdej potrawy. Zioło nadaje się do rosołu, zup, sosów, czy dań mięsnych. Doskonale komponuje się m.in. z kozieradką i selerem, wspólnie tworząc kompozycję idealnie zastępującą płynne przyprawy. Aby przygotować domową przyprawę w płynie wystarczy posiekać wymienione zioła i dokładnie wymieszać z sosem sojowym. Warto jednak wybierać sos naturalny bez sztucznych dodatków.
Powiązane artykuły

Jaglane rafaello
Dziś proponujemy pyszny, zdrowy zamiennik popularnego słodkiego przysmaku. Skład wersji oryginalnej pozostawia wiele do życzenia,Czytaj dalej

Kurczak w delikatnym sosie pomidorowo-koperkowym
To potrawa doskonała w swej prostocie. Bardzo szybki sposób na obiad dla całej rodziny. Czytaj dalej