Zniszczone uzębienie – wpływ utraty zębów na układ pokarmowy

Zniszczone uzębienie – wpływ utraty zębów na układ pokarmowy

Wraz z upływem lat również zęby stopniowo ulegają zniszczeniu. Jest to jedna z części organizmu, która bez względu na wiek nie ulega regeneracji. Każdy, nawet najdrobniejszy ubytek musi być leczony i uzupełniany przez sztuczne wypełnienia.

Utrata zębów nie dotyczy jedynie osób starszych, ponieważ może nastąpić praktycznie w każdym wieku, także w dzieciństwie. Jednak w przypadku seniorów ryzyko chorób zębów i dziąseł znacznie wzrasta. Wiąże się to m.in. z naturalnymi procesami starzenia się organizmu, kiedy to osłabieniu ulega podstawa utrzymująca zęby na odpowiednim miejscu.

Choroby dziąseł, próchnica, brak odpowiedniej higieny jamy ustnej w młodości tylko przyśpieszają proces utraty zębów. Często także przyjmowane leki mają bardzo duży wpływ na stan zębów.

Niestety, często zbyt późno decydujemy się na uzupełnianie powstających ubytków w uzębieniu. Tak naprawdę większość ludzi traci znaczną część zębów już w wieku ok. 30-35 lat. Pierwsze utracone zęby zwykle nie skłaniają do wizyty u protetyka, co jest dużym błędem przyśpieszającym utratę kolejnych zębów.

Brak choćby jednego zęba ma ogromny wpływ na cały stan uzębienia. Ubytek powoduje, że pozostałe zęby tracą podparcie i zmieniają swoje położenie. Może dochodzić do powstawania szpar między zębami, krzywego zgryzu, ścierania zębów i trudności w czyszczeniu. Poważne wady zgryzu wynikają często z braku jednego lub kilku zębów i stanowią poważny problem w wieku senioralnym.

Ekstrakcja zębów – wpływ na układ pokarmowy

Brak kilku zębów często odbierany jest jako defekt jedynie estetyczny. Zwykle nie zastanawiamy się nad tym, jaki wpływ na organizm ma niepełne uzębienie. Często jednak brak kilku zębów utrudnia codzienne czynności, takie jak gryzienie i żucie. W konsekwencji spożywamy pokarmy nieodpowiednio rozdrobnione. Ma to bardzo negatywny wpływ na żołądek i może prowadzić do wielu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

Połykanie dużych kęsów w wyniku nieodpowiedniego rozdrobnienia można porównać z jedzeniem w pośpiechu, co jak wiadomo przyczynia się do powstawania chorób. Pokarm nieodpowiednio przeżuty nie zdąży się zmieszać ze śliną, co jest jednym z niezbędnych etapów rozpoczynających trawienie. Duże kawałki pokarmu zalegające w żołądku rozpoczynają proces gnilny i mogą zwiększać ryzyko chorób autoimmunologicznych oraz niedożywienia.






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *