Szukaj

Kawa – właściwości nie tylko szkodliwe

Kawa – właściwości nie tylko szkodliwe

Kawę pije prawie każdy Polak, jednak ogólnie panuje opinia, że jest to swego rodzaju używka niekorzystnie wpływająca na stan zdrowia. W rzeczywistości kawa i związki w niej zawarte wykazują także właściwości lecznicze.

Nie bez znaczenia pozostaje rodzaj kawy i dodatki których używamy na co dzień. Najzdrowsza jest prawdziwa kawa ziarnista, najlepiej świeżo zmielona. Kawa rozpuszczalna jest o wiele mniej wartościowa. Warto zrezygnować z cukru, a jeśli nie lubimy gorzkiej kawy zdrowszą alternatywą dla białego cukru jest cukier brązowy, czyli trzcinowy. Ten drugi również nie jest zdrowy, ale nieco lepszy od zwykłego.

Warto wybierać ziarna wysokiej jakości i zaparzać je w odpowiedni sposób. Wieloletnie spożywanie kawy przez zalewanie wrzątkiem ,,zwykłej mielonej” podnosi poziom cholesterolu.

Często wydaje się, że kawa z dodatkiem mleka, czy śmietanki jest łagodniejsza. Nic bardziej mylnego, ponieważ słodkie śmietanki dodawane do kawy zwiększają jedynie kaloryczność napoju. Z kolei białko zawarte w mleku reaguje ze związkami kawy i utrudnia trawienie. Picie kawy z mlekiem powoduje zaleganie pokarmów w żołądku i może powodować dyskomfort trawienny.

Czy kawa szkodzi?

Duże ilości kawy z cukrem i mlekiem są szkodliwe. Natomiast dwie filiżanki świeżo mielonej kawy dziennie mogą działać na organizm korzystnie. Główną substancją odpowiedzialną za działanie kawy jest kofeina. Związek ten znalazł zastosowanie w medycynie jako dodatek do preparatów działających pobudzająco na organizm. Kofeina wykazuje także właściwości zwiększające działanie środków przeciwbólowych, dlatego też jest częstym składnikiem leków stosowanych przy różnego rodzaju bólach.

Kofeina wpływa na układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentracje. Dobra kawa jest najlepszym, naturalnym sposobem zwiększającym wydolność organizmu i dodającym sił. Jeśli jesteśmy ospali i ciężko nam wstać z łóżka, kawa skutecznie pomaga rozpocząć dzień, a działanie energetyzujące pojawia się już po ok. 15-30 minutach od wypicia.

Poza kofeiną w skład kawy wchodzą także związki o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak np. kwas chlorogenowy i kawowy. Przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników, zapobiegając jednocześnie chorobom wynikającym z tzw. stresu oksydacyjnego.

Kto nie powinien pić kawy?

Z kawy powinni zrezygnować seniorzy z chorobą wrzodową żołądka i refluksem. Często można spotkać się z informacjami, że kawy nie powinny pić osoby z nadciśnieniem. Jeśli jednak pijemy kawę regularnie, nasz organizm nie działa tak gwałtownie pod jej wpływem i często nie musimy z niej rezygnować. W przypadku nadciśnienia nie należy pić kawy okazjonalnie, ponieważ wówczas może znacznie podnosić ciśnienie i zagrażać zdrowiu.