Właściwości prozdrowotne śliwek

Właściwości prozdrowotne śliwek

Lato w pełni, a co za tym idzie warto skorzystać ze wszystkich jego dobrodziejstw, poznajmy więc właściwości prozdrowotne śliwek. Owoce sezonowe, w okresie letnim nie dość, że są tanie, to jeszcze bardzo zdrowe. Szczególnie cennymi owocami są właśnie śliwki, które powinny znaleźć się w dziennym jadłospisie każdego seniora. Osoby starsze bardzo cenią sobie te owoce, ponieważ doskonale regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami,  a także dostarczają wielu cennych składników odżywczych, błonnika oraz witamin.
Śliwki poprawiają apetyt i mają korzystny wpływ na jelita, przez co zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita. W śliwkach znajduje się dużo pektyn, które razem z  kwasami organicznymi  świetnie oczyszczają przewód pokarmowy z tłuszczu i cholesterolu. Najbardziej wartościowe są śliwki węgierki i renklody – koniecznie z Polski. Śliwki zagraniczne, aby przetrwać transport, muszą być zabezpieczane chemicznie. W polskich sadach znajdziemy wiele odmian śliwek, dlatego przed zakupem warto sprawdzać czy owoce są sprowadzane, czy pochodzą z Polski.

Warto poznać właściwości prozdrowotne śliwek i korzystać z nich, gdy jest właśnie na nie sezon.

Wartość kaloryczna świeżych śliwek wynosi około 46 kcal w 100 g. Średnia ilość węglowodanów kształtuje się natomiast  w granicach od 12 do 14,6 g. W owocach występują duże ilości witamin A i E, które są uznawane za cenne przeciwutleniacze, oraz dobroczynne składniki mineralne m.in. potas, żelazo, magnez, wapń i fosfor.
Jako ciekawostkę warto dodać, że dzięki dużej zawartości witamin z grupy B śliwki cieszą się opinią owoców poprawiających humor. Seniorzy, którzy chcą pozostać przez długie lata w dobrym zdrowiu fizycznym i psychicznym, powinni jak najczęściej sięgać po śliwki w sezonie letnim, a także poza nim, ponieważ z tych owoców można przyrządzać wspaniałe przetwory i mrożonki. Równie dobrym wyborem jest śliwka suszona, która nie traci wartości odżywczych i może być z powodzeniem spożywana poza sezonem owocowym w Polsce.

 



(Następny artykuł) »



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *