Niezwykle pyszne i efektowne danie warzywne. By je przygotować potrzeba niewiele składników, a efekt zadowoli każdego.
Danie nadaje się na pożywny obiad lub kolację.
Bakłażan jest niskokaloryczny, w większości składa się z wody. Ponadto jest źródłem potasu, wapnia i magnezu. Obniża poziom cholesterolu oraz poprawia przemianę materii. Jest również dobrym źródłem błonnika.
Składniki (2 porcje):
- 2 bakłażany
- 1/4 szklanki kaszy bulgur
- 1/2 czerwonej papryki
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów 400g
- ser mozzarella (można pominąć)
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki oregano
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W małym garnku zagotowujemy wodę. Wsypujemy kaszę i gotujemy do miękkości na średnim ogniu.
Piekarnik nastawiamy na 180’C (opcja góra-dół).
Bakłażany myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół. Miąższ lekko nacinamy tworząc kratkę i uważając by nie naciąć skórki. Bakłażana solimy i dokładnie skrapiamy oliwą i nacieramy ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Tak przygotowane bakłażany przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy na środkowym poziomie piekarnika i zapiekamy około 30 minut.
Po tym czasie bakłażana wyciągamy i łyżką delikatnie wydrążamy podpieczony miąższ (użyjemy go do farszu).
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę.
Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy aby się zeszkliła. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki oraz paprykę. Całość dusimy około 15 minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie dodajemy ugotowaną kaszę, miąższ z bakłażana oraz pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy jeszcze kilka minut i odstawiamy.
Gotowy farsz przekładamy do wydrążonych połówek bakłażana, posypujemy serem mozzarella i podpiekamy w 180’C około 25 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Podajemy gorące, posypane np. świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Smacznego!