Szukaj

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

ciasto pomarańczowo-migdałowe

To idealne ciasto świąteczne lub na specjalne okazje.

Migdały, aromat pomarańczy i gorzka czekolada – trudno o lepsze połączenie.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 pomarańcze (najlepiej ekologiczne)
  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka ksylitolu (ewentualnie zwykłego cukru)
  • 300g mielonych migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:

  • 100g gorzkiej czekolady min. 70% kakao
  • kilka łyżek mleka kokosowego (lub innego)

 

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania pomarańczy, to najbardziej czasochłonny etap.

Pomarańcze dokładnie myjemy (nie obieramy!), przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu 15 minut. Po tym czasie wodę odlewamy i powtarzamy procedurę. Po kolejnych 15 minutach gotowania, wodę odlewamy, nalewamy świeżej i gotujemy pomarańcza na niewielkim ogniu już do miękkości. Zajmie to około 1,5 godziny.

Kiedy pomarańcze będą już miękkie, wodę wylewamy i odstawiamy owoce do przestudzenia.

Ostudzone pomarańcze dokładnie blendujemy na gładką masę.

Przygotowujemy dwie miski.

Oddzielamy białka od żółtek.

W jednej misce ubijamy białka na sztywną pianę, dodając pod koniec 1/2 szklanki ksylitolu.

W drugiej misce ubijamy żółtka z 1/2 szklanki ksylitolu na puszystą, jasną masę.

Do ubitych żółtek dodajemy zmiksowane pomarańcza, mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy.

Na koniec partiami dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u nas średnica formy 26cm), delikatnie wyrównujemy.

Pieczemy w 170’C, na środkowym poziomie piekarnika około godzinę, lub nieco dłużej do tzw.  suchego patyczka.

Następnie odstawiamy do przestudzenia.

Polewa:

Pokruszoną czekoladę przekładamy do garnuszka, dodajemy kilka łyżek mleka i rozpuszczamy na małym ogniu, często mieszając trzepaczką. Podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Polewamy ciasto i gotowe.

Ciasto zachowuje świeżość przez kilka dni.

Smacznego!