Zdrowe serce to przede wszystkim odpowiednia dieta kardiologiczna.
Nadciśnienie tętnicze to poważne schorzenie, na które cierpi już co trzeci Polak. Lekarze biją na alarm i zalecają zmianę codziennych zwyczajów żywieniowych, aby ustrzec się przed tą chorobą i zachować dobre zdrowie przez długie lata.
Dieta w leczeniu i zapobieganiu nadciśnienia, w skrócie DASH, została opracowana przez amerykańskich badaczy z Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego. Badania wykazały, że po dwóch tygodniach stosowania diety, ciśnienie spada średnio o kilka mm/słupka rtęci.
Co ciekawe, dieta DASH nie jest dietą wymagającą. Nie musimy kupować drogich i wymyślnych produktów, trudno dostępnych na polskim rynku, ani przygotowywać skomplikowanych dań. Dieta opiera się na kilku istotnych założeniach i polega na doborze produktów, które pozwalają uregulować ciśnienie.
Dieta kardiologiczna pomaga w zachowaniu sprawnie funkcjonującego organizmu na długie lata
PODSTAWOWE ZAŁOŻENIA:
– mniej soli
Zdrowy człowiek może zjeść do jednej płaskiej łyżeczki soli dziennie. Mimo, że taka ilość wydaje się dość duża, większość z nas spożywa nawet trzy łyżeczki! Dieta DASH jest pod tym względem bardzo surowa i dopuszcza zaledwie połowę łyżeczki.
Odzwyczajanie od soli może trudne dla osoby, która przez cały życie spożywała mocno doprawione pokarmy, niemniej wszystko zależy od siły woli. Sól nie jest niezbędna do życia i możemy z niej całkowicie zrezygnować.
– więcej magnezu, wapnia i potasu
Dieta DASH przewiduje spożywanie dużej ilości warzyw i owoców bogatych w potas i inne drogocenne pierwiastki obniżające ciśnienie krwi. Bardzo ważną rolę odgrywają produkty bogate w witaminę C.
– duże ilości błonnika
Błonnik roślinny sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zmniejsza wchłanianie cholesterolu. Możemy go przyjmować w formie naturalnej, np. poprzez spożywanie soi, jak i pod postacią suplementów diety.
Twórcy diety DASH podzielili produkty spożywcze na osiem grup, z czego każdego dnia można zjeść określoną liczbę porcji. Przykładowo, warzywa i owoce można przyjmować odpowiednio w ilości 4-5 porcji. Jedna porcja to jedno średniej wielkości warzywo lub mały owoc. Produkty zbożowe przyjmujemy w ilości 7-8 porcji, przy czym jedna porcja to, np. pół kubka kaszy gryczanej lub makaronu, bądź kromka chleba razowego. Chudy nabiał oraz mięso (drób i ryby) mogą być spożywane w ilości 2-3 porcji dziennie.
Co ciekawe, dieta nie zmusza z rezygnacji ze słodyczy, niemniej wskazane jest ograniczyć się do 2 kostek czekolady gorzkiej dziennie.