Wbrew pozorom to danie nie jest zbyt skomplikowane w wykonaniu. Domowy kebab z piekarnika jest niezwykle aromatyczny i pasuje idealnie do pieczonych warzyw, bułek, tortilli czy też w towarzystwie ulubionej sałatki lub surówki.
Takie danie może królować podczas letnich spotkań z rodziną lub przyjaciółmi. Sprawdzi się wyśmienicie, szczególnie jeśli unikamy potraw grillowanych lub smażonych. Prezentuje się znakomicie i na pewno zachwyci wszystkich gości.
Składniki na kebab:
- około 700g fileta z indyka (lub kurczaka, lub mieszanka obu)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżeczki oregano
- łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub ząbek świeżego
- pieprz
Składniki na sos:
- 1 ząbek czosnku
- jogurt grecki lub śmietana 18%
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- patyczki do szaszłyków, duży ziemniak lub cebula
Przygotowanie:
Filet kroimy w niezbyt grube plastry, lekko rozbijamy.
Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy. Mięso łączymy dokładnie z marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
W międzyczasie przygotowujemy „rusztowanie” z patyczków do szaszłyków.
Dużego ziemniaka kroimy na pół (możemy owinąć go folią aluminiową) i układamy w naczyniu żaroodpornym. w ziemniaka wbijamy cztery patyczki tępą stroną. Zamarynowane kawałki mięsa wbijamy na zakładkę, każdy kawałek staramy się wbić w przynajmniej dwa patyczki, dobrze dociskamy aby uzyskać zwartą całość. Wierzch dodatkowo możemy docisnąć połówką cebuli.
Mięso wkładamy do zimnego piekarnika, piekarnik nagrzewamy do 180’C i od tego momentu pieczemy około 70-80 minut.
Upieczone mięso odstawiamy na kilka minut, następnie kroimy ostrym nożem.
Podajemy z sosem czosnkowym. Wystarczy połączyć jogurt grecki z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przyprawić solą, pieprzem i gotowe.
U nas sprawdziła się wersja z pieczonymi frytkami. Wystarczy wstawić je do piekarnika około 30 minut przed końcem pieczenia mięsa.
Smacznego!