Połączenie ciasta drożdżowego i sera to zawsze dobry pomysł.
Domowe, ciepłe drożdżówki to dom przepełniony ich cudownym aromatem, a ich delikatny smak to uczta dla podniebienia.
Składniki na ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki zmielonego na puder ksylitolu lub cukru pudfru
- 100g masła
- 1 jajko
Składniki na nadzienie:
- 350-400g twarogu półtustego lub tłustego
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Na początek przygotowujemy rozczyn.
Szklankę mleka podgrzewamy w rondelku, powinno być lekko ciepłe, nie gorące.
W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia.
1/3 szklanki ciepłego mleka mieszamy z drożdżami, łyżką mąki i łyżeczką cukru. Odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jajko, przestudzone masło, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn.
Ciasto wyrabiamy rękoma lub w robocie kuchennym około 10 minut, aby ciasto było gładkie.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie serowe.
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier, żółtko oraz wanilię. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy je na stolnicę. Wałkujemy na kształt prostokąta.
Ciasto smarujemy masą serową, dokładnie wyrównując szpatułką.
1/3 ciasta zaginamy do środka (od dołu), następnie górną częścią przykrywamy całość. Ciasto kroimy na około 12 prostokątów. Każdy skręcamy wokół własnej osi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Drożdżówki odstawiamy jeszcze na 10 minut aby podrosły.
W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180’C (opcja góra-dół).
Drożdżówki wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut.
Upieczone drożdżówki możemy udekorować lukrem lub podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego!