Szukaj

Tiramisu – poderwij mnie!

Polecamy tiramisu, szybki, włoski przysmak. Tirarsi sù – znaczy ocknij się, przebudź się, ale też tirami sù poderwij mnie. Deser składa się z warstw biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espressso oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej […]

Murzynek jak u mamy

To ciasto, które wielu z nas zna z czasów dzieciństwa. Jest proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Składniki: 4 jajka, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, kostka masła, ½ szklanki mleka lub czerwonego wina, łyżka proszku do pieczenia, 5 łyżek kakao.Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, kakao i mleko lub wino. Odlewamy pół szklanki […]

Mufinki z żurawiną

Kto nie lubi słodyczy? Ale wiadomo, cukier jest szkodliwy, a słodycze tuczą. Można jednak wybrać wariant, który zarówno sprawi nam przyjemność, jak i okaże się mniej szkodliwy od tradycyjnych ciastek kupionych w cukierni. Oto przepis na smaczne i zdrowe słodkie co nieco. Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki,2 szczypty soli, 1/2 opakowania otrąb pszennych (mogą być […]

Kotlety słoneczne

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 3 jajka 3  łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 15 dag sera żółtego w kostce sól, pieprz, oregano, czosnek, olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobna kostkę. Ser zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Jajka, majonez i mąkę wymieszać razem w misce. Dodać do mieszkanki ser […]

Pasztet mięsny

Składniki: 50 dag podgardla lub surowego boczku, 50 dag biodrówki, 50 dag mięsa z kurczaka lub innego drobiu, 50 dag mięsa z zająca lub królika, 30 dag wątroby, 3 czerstwe bułki, 8 jaj, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, smalec, seler, marchewka, pietruszka, cebula, ziele angielskie, liście laurowe, bułka tarta, tłuszcz do posmarowania blachy. Przygotowanie Mięso myjemy, […]

Panierowane pieczarki

Składniki: pieczarki, jajko, bułka tarta. Pieczarki umyć(nie obierać ze skórki), obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w tartej bułce i smażyć krótko w dobrze rozgrzanym oleju. Uwaga, trzeba je przypilnować – szybko się przypalają. Najlepiej smakują całe, ponieważ cały sok ,który wytwarza się podczas smażenia pozostaje w środku. Po usmażeniu – podawać jako dodatek do […]

Stefanka bez pieczenia

Stefanka bez pieczenia to bardzo szybkie i smaczne ciasto. Sposób przygotowania: blaszkę wykładamy połową herbatników. Mleko, masło, cukier, kakao stawiamy na ogniu, podgrzewamy mieszając aż tłuszcz i cukier się rozpuszczą. Dosypujemy powoli kaszę energicznie mieszając by nie powstały kluski. Trzymamy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje na tyle, że mieszanie sprawia trudność. Zdejmujemy z ognia, […]

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to jedno z tradycyjnych dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii. Oto prosty, ale sprawdzony przepis na to danie: Ciasto 1 kg mąki 4 jaja ciepła woda  kilka łyżek (tak, żeby ciasto było miękkie) 1 łyżka oleju Farsz 1 kg kapusty kiszonej 10 dag suszonych grzybów 2 jajka 1 cebula […]